Υποκατάστατο βιταμίνης D για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης
Λονδίνο: Ένα υποκατάστατο βιταμίνης D υπόσχεται ότι θα προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία κατά της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Λονδίνο: Ένα υποκατάστατο βιταμίνης D υπόσχεται ότι θα προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία κατά της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ο Δρ Χέκτορ Ντελούκα, ερευνητής του Πανεπιστημίου Γουισκόνσιν στο Μάντισον των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι το νέο σκεύασμα θα αποτελέσει στο μέλλον εναλλακτική λύση στη θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης.
Για τη δημιουργία του υπακατάστατου χρησιμοποίησε εργαστηριακά ποντίκια, από τα οποία αφαίρεσε τις ωοθήκες, ώστε να προσομοιάσει ορμονικά τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Στη συνέχεια, τους χορήγησε ποσότητα του υποκατάστατου βιταμίνης D και παρατήρησε ότι η ολική οστική μάζα του σώματός τους αυξήθηκε κατά 9%. Επιπλέον, οι σπόνδυλοι, που πλήττονται κατά κύριο λόγο από την οστεοπόρωση, παρουσίασαν βελτίωση κατά 25%.
Επίσης, από το νέο υποκατάστατο δεν προέκυψαν παρενέργειες, ενώ διαπιστώθηκε ότι, ακόμη και σε μικρές δόσεις, ενίσχυσε τη δράση των γονιδίων που ξεκινούν τη διαδικασία σχηματισμού του οστού.
«Πρόκειται ίσως για το πιο αποτελεσματικό σκεύασμα βιταμίνης D» λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Ντελούκα. «Η δράση του στα πειραματόζωα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και πιστεύουμε ότι στο μέλλον οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνου και θρομβώσεων».
health.in.gr
- Eurovision 2026: O Akylas αποθεώθηκε στο Χ – Τα σχόλια του κοινού
- Google Introduces Tool to Remove Personal Images from Search
- Σάμος: «Χρυσαφί αμμουδιές, αρχαία και κρασί» – Το νησί που γίνεται αντικείμενο λατρείας στη Βρετανία
- Παρελθόν από τη Νότιγχαμ Φόρεστ ο Σον Ντάις
- Τα μηνύματα του ΠΑΣΟΚ προς τον Παναγόπουλο και ο Γεωργιάδης σε ρόλο «συνηγόρου»
- Νεκρός 65χρονος που έπεσε στις γραμμές του μετρό
- Γεραπετρίτης: Εκτός διαλόγου ζητήματα κυριαρχίας – Έχουν γίνει βήματα στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία
- Καλά όλα αυτά, αλλά έγινε ποτέ κανένα μάθημα σε αυτά τα επιδοτούμενα σεμινάρια;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/bernard-WQChxc_ZPE4-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442