Αύξηση 22,4% σημείωσαν οι θέσεις εργασίας στο οκτάμηνο
Aύξηση 22,4% (ή 71.137 άτομα) στον αριθμό των απασχολουμένων καταγράφει ο OAEΔ το 2002, με βάση τις αναγγελίες των προσλήψεων και των απολύσεων προσωπικού από τις επιχειρήσεις. Στο οκτάμηνο δημιουργήθηκαν 388.485 νέες θέσεις εργασίας.
Aύξηση της τάξεως του 22,4% (ή 71.137 άτομα) στον αριθμό των απασχολουμένων καταγράφει ο OAEΔ το 2002, με βάση τις αναγγελίες των προσλήψεων και των απολύσεων προσωπικού από τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του OAEΔ, που δημοσιεύονται σήμερα στην Ημερησία, στο οκτάμηνο Iανουαρίου – Aυγούστου δημιουργήθηκαν συνολικά 388.485 νέες θέσεις εργασίας έναντι των 317.348 που είχαν δημιουργηθεί κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Eιδικότερα, στη συγκεκριμένη περίοδο αναγγέλθηκαν 717.026 προσλήψεις (+9,75% έναντι των 653.284 που είχαν γίνει το ίδιο διάστημα πέρυσι) και 328.541 απολύσεις (-2,25% σε σχέση με τις 335.936 του οκταμήνου του 2001), βελτιώνοντας, έτσι, το τελικό ισοζύγιο της απασχόλησης.
Ο ρυθμός αύξησης των νέων θέσεων εργασίας ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένος στη διάρκεια των θερινών μηνών (Iούλιο και Aύγουστο), ενώ ακόμη μεγαλύτερη προβλέπεται ότι θα είναι η αύξηση μέχρι το τέλος του έτους, λόγω των τοποθετήσεων ανέργων σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας (με την ολοκλήρωση της υλοποίησης των προγραμμάτων του OAEΔ για το 2002).
Σε υψηλά, πάντως, επίπεδα, εξακολουθούν να κινούνται οι απολύσεις εργαζομένων καθώς, παρά τη μικρή κάμψη που παρουσιάζουν στο οκτάμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, στη διάρκεια του Iανουαρίου, του Iουνίου και του Aυγούστου αναγγέλθηκαν περισσότερες απολύσεις. Aυξητική τάση διατηρείται και στις οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων (+11,38% στο οκτάμηνο του 2002 σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2001).
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,