Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για τις καρκινογόνες ουσίες στα αμυλώδη τρόφιμα αποφάσισε τελικά η ΠΟΥ

Τη διεξαγωγή επείγουσας έρευνας για τις καρκινογόνες ουσίες στα αμυλώδη τρόφιμα αποφάσισε τελικά η ΠΟΥ

Λονδίνο: Την άμεση έναρξη ερευνών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια συσχέτιση της ακρυλαμίδης με την προδιάθεση ανάπτυξης καρκίνου αποφάσισαν οι 25 ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ηνωμένων Εθνών μετά τη λήξη της τριήμερης συνόδου που διεξήχθη στη Γενεύη της Ελβετίας.

Λονδίνο: Την άμεση έναρξη ερευνών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια συσχέτιση της ακρυλαμίδης με την προδιάθεση ανάπτυξης καρκίνου αποφάσισαν οι 25 ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ηνωμένων Εθνών μετά τη λήξη της τριήμερης συνόδου που διεξήχθη στη Γενεύη της Ελβετίας.


Αφορμή στάθηκε η δημοσίευση μελέτης Σουηδών επιστημόνων, στην οποία ενοχοποιούνταν η ουσία ακρυλαμίδη (η οποία περιέχεται σε τροφές όπως οι φρυγανιές, οι τηγανητές πατάτες και γενικά τα φαγητά που απαιτούν πολύ ψήσιμο ή τηγανίζονται) για την πρόκληση καρκίνου. Από προηγούμενες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ακρυλαμίδη προξενεί καρκίνο στα ζώα.


Αδυνατώντας λοιπόν να καταλήξουν σε σαφές συμπέρασμα και να εκδώσουν κατευθυντήρια οδηγία προς το καταναλωτικό κοινό αλλά και τις βιομηχανίες τροφίμων, αποφάσισαν να διατάξουν την άμεση έναρξη εργαστηριακών ερευνών σε διεθνές επίπεδο και τη συλλογή στοιχείων από κυβερνητικές και βιομηχανικές αρχές.


Κατά τη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της συνεδρίασης, Ντίτερ Αρνολντ, του γερμανικού Ινστιτούτου Προστασίας των Καταναλωτών, εξήγησε ότι οι μέχρις στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες αναφορικά με το ζήτημα δεν είναι αρκετές για τη σύνταξη κατευθυντήριας οδηγίας προς το καταναλωτικό κοινό.


Η διεξαγωγή μιας επείγουσας επιστημονικής μελέτης θα συνδράμει στη μείωση των επιπέδων της ακρυλαμίδης στα τρόφιμα αλλά και στην αλλαγή του τρόπου παρασκευής των γευμάτων.


Συμπληρώνοντας ο διευθύνων του προγράμματος Διατροφικής Ασφάλειας για τα Ηνωμένα Έθνη, Τζόργκε Σλουντ, τόνισε ότι το ζήτημα χρήζει προσοχής διότι είναι ήδη γνωστό ότι αρκετοί τύποι καρκίνου ενδέχεται να ευνοούνται και από τις διατροφικές μας συνήθειες. Επομένως, δεν αποκλείεται η παρουσία της ακρυλαμίδης να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.


«Αν καταστεί δυνατός ο περιορισμός της ακρυλαμίδης κατά την παραγωγή των τροφίμων, ίσως περιοριστεί και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου» πρόσθεσε ο κ. Σλουντ.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο