Βρυξέλες: Σε ψήφιση νομοσχεδίου που θα αποποινικοποιεί την ευθανασία αναμένεται να προβεί εντός των προσεχών ημερών η Κάτω Βουλή του Βελγίου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Βρυξέλες: Σε ψήφιση νομοσχεδίου που θα αποποινικοποιεί την ευθανασία αναμένεται να προβεί εντός των προσεχών ημερών η Κάτω Βουλή του Βελγίου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η βελγική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η ψήφισή του και από την Κάτω Βουλή θα ενεργοποιήσει ουσιαστικά το νόμο, κάνοντας το Βέλγιο τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ολλανδία, που υιοθετεί «το δικαίωμα στο θάνατο».
Σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, δικαίωμα στην ευθανασία θα έχουν όσοι πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή ανίατης ασθένειας και είναι άνω των 18 ετών, ενώ θα πρέπει να αποδεικνύεται η ενσυνείδητη λήψη της απόφασης, με υποβολή ιατρικού φακέλου σε αρμόδια επιτροπή.
Η νομοθεσία περί ευθανασίας έχει προκαλέσει πολιτική διαμάχη στο Βέλγιο, διότι, σύμφωνα με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, ο νόμος αφήνει ανοιχτά «παραθυράκια» για περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από ψυχιατρικά νοσήματα και είναι προφανές ότι δεν μπορούν να λάβουν μια τόσο σημαντική απόφαση.
Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο ξεκίνησε την Τετάρτη 15 Μαΐου, ενώ η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.