Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη με «οδηγό» την Axa

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη με «οδηγό» την Axa

Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν το βράδυ της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έπειτα από την προειδοποίηση για μειωμένη κερδοφορία από τη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Axa και καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν κέρδη εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.

27

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη έπειτα από την προειδοποίηση για μειωμένη κερδοφορία από τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, Axa. Ο δείκτης των πενήντα ευρωπαϊκών blue chips, Dow Jones Europe Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,08% στις 3.595,61 μονάδες.


Η Axa ανακοίνωσε σήμερα ότι τα λειτουργικά της κέρδη ίσως μειωθούν κατά 53% στη φετινή χρήση, καθώς η «βουτιά» των κεφαλαιαγορών μειώνει την αξία των επενδυτικών της χαρτοφυλακίων και καθιστά δυσκολότερη την πώληση ασφαλιστικών προγραμμάτων, σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιπτώσεις των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Η μετοχή της υποχώρησε έως και 6,3%.


«Γιατί να αγοράσω ασφαλιστικές όταν οι περισσότεροι επενδυτές αναζητούν μετοχές εταιρειών λογισμικού και ημιγωγών;» δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της SEB Invest GmbH, Γιέργκ Κλόι. «Εάν η αγορά πάει πάνω 10%, αυτές οι μετοχές θα ανέβουν υψηλότερα κατά 15%» προσέθεσε.


Αφορμή για την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αποτέλεσαν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ότι η στάση της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης στη νομισματική πολιτική είναι σωστή. Μερικοί χρηματιστές ερμήνευσαν τις δηλώσεις αυτές, ως «σήμα» ότι η ΕΚΤ θα είναι αρκετά συγκρατημένη στη μείωση των επιτοκίων το νέο έτος.



Η αξία των συναλλαγών κινείται σε χαμηλά επίπεδα, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και ορισμένοι επενδυτές προβλέπουν άνοδο από το νέο έτος. «Αναμένουμε την αγορά να κινηθεί υψηλότερα» δήλωσε στο Reuters η υπεύθυνη διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Dresdner RCM Global Investors, Τζουλιέτ Κον.


Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 5.151,10 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,11% στις 4.480,10 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,51% και διαμορφώνεται στις 5.042,31 μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο