Κλινική για «μωρά κατά παραγγελία» σχεδιάζει να ιδρύσει Βρετανός ειδικός
Οι γονείς παιδιών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών ίσως θα μπορούν σύντομα να καταφύγουν στην κλινική του Δρ Τιρανίσι και να επιλέγουν το επόμενο παιδί τους, ώστε να είναι συμβατός δότης.
36
Βρετανός ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής σχεδιάζει να ιδρύσει κλινική, στην οποία οι γονείς παιδιών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών θα μπορούν να επιλέγουν το επόμενο παιδί τους, ώστε να είναι συμβατός δότης.
Ο αιγυπτιακής καταγωγής Δρ Μοχάμεντ Τιρανίσι υποστηρίζει ότι η προεμφυτευτική επιλογή των κατάλληλων εμβρύων, με σκοπό τη λήψη μοσχευμάτων από το παιδί που θα προκύψει, δεν είναι ανήθικη. Τα μωρά, είπε, δεν θα παράγονται ως ανταλλακτικά, αφού θα δέχονται την αγάπη των γονιών τους.
O Τιρανίσι, διευθυντής του Κέντρου Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Λονδίνο, δήλωσε μάλιστα στην εκπομπή Newsnight του BBC ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση της κλινικής ακόμα και αν η βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας αρνηθεί να του δώσει άδεια.
Ισχυρίζεται ότι στη νομοθετική πράξη του 1990 για την εμβρυολογία υπάρχει κενό, το οποίο του επιτρέπει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. Η ανακάλυψη παρόμοιας ασάφειας στον ίδιο νόμο ανάγκασε πριν από μερικές εβδομάδες την κυβέρνηση της χώρας να θεσπίσει εκτάκτως ειδικό νόμο για την απαγόρευση της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης.
Αξιοποίηση του ομφάλιου λώρου
Ο Δρ Τιρανίσι είχε συμμετάσχει στην πρώτη εφαρμογή της μεθόδου τον Οκτώβριο του 2000, η οποία οδήγησε στη γέννηση του μικρού Ανταμ, αδελφού της Μόλι Νας, η οποία έπασχε από σπάνια κληρονομική αναιμία.
Σε συνεργασία με τον Τιρανίσι, Αμερικανοί γιατροί δημιούργησαν έμβρυα από ωάριο και σπέρμα των γονιών της Μόλι, και από αυτά επέλεξαν όσα δεν έφεραν τη μετάλλαξη που προκαλεί την ασθένεια. Εμφύτευσαν ένα από αυτά στη μήτρα της μητέρας και, όταν ο Ανταμ γεννήθηκε, απομόνωσαν αίμα από τον ομφάλιο λώρο.
Το αίμα αυτό χρησιμοποιήθηκε για την αναγέννηση του μυελού των οστών της Μόλι, η οποία σήμερα είναι υγιής.
Ο Δρ Τιρανίσι καλεί τώρα τους Αμερικανούς συναδέλφους του να συμμετάσχουν στη νέα κλινική και να εφαρμόσουν τη μέθοδο για τη σωτηρία του μικρού Νέιθαν Κέλι, ο οποίος πάσχει από την ίδια ασθένεια.
Ηθικά διλήμματα
Καλούμενος να σχολιάσει στο BBC την είδηση, ο ειδικός σε θέματα αναπραγωγής λόρδος Γουίνστον χαρακτήρισε «λανθασμένα» και «επικίνδυνα» τα σχέδια του Τιρανίσι. Θεωρεί ότι η μέθοδος εγείρει τα ίδια ηθικά ερωτήματα με την επιλογή φύλου, πρακτική που παραμένει απαγορευμένη στη Βρετανία.
Διαφορετική όμως είναι η γνώμη του Τζόναθαν Γκλόβερ, του Κέντρου Ιατρικής Νομοθεσίας και Ηθικής στο Kings College. «Αν η ζωή ενός παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο, πρέπει να έχεις πολύ σοβαρούς λόγους για να αρνηθείς τα μέσα με τα οποία η ζωή αυτή μπορεί να σωθεί» είπε.
Ο ίδιος παραδέχεται, ωστόσο, ότι θα υπήρχε «τεράστιο πρόβλημα», αν δημιουργούνταν παιδιά όχι για να χρησιμοποιηθεί ο ομφάλιος λώρος τους, αλλά για να γίνουν ισόβιοι δότες μυελού ή δότες νεφρού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συμφωνία στην ΕΕ για απαγόρευση των deepfakes, στον απόηχο του σκανδάλου της Grok και της καταγγελίας Μελόνι
- Η…. ενδέκατη εντολή: Η Ζαλγκίρις έκοψε το… σεξ για να πάει Final-4! (pic)
- Ευρώπη: Τερματισμό της φτώχειας σε 25 χρόνια υπόσχεται η ΕΕ – Πάνω από 1 εκατ. οι άστεγοι στη Γηραιά Ήπειρο
- Φορολογικές δηλώσεις: Οι παγίδες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
- Μπορεί να παραλύσουν οι πτήσεις παγκοσμίως; Το σενάριο της ενεργειακής κρίσης
- Πόσο αποτελεσματικές είναι οι φερομόνες για τον σκύλο;
- Για μια θέση στην Ιστορία η ΑΕΚ: Κόντρα στη Μάλαγα στον ημιτελικό του BCL
- Οδηγός επιβίωσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη μεγάλη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442