Διαγονιδιακό καλαμπόκι μολύνει απομονωμένες άγριες ποικιλίες στο Μεξικό
Λονδίνο: DNA γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού μόλυνε άγριες ποικιλίες σε απομακρυσμένες περιοχές του Μεξικού, όπου η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών απαγορεύεται από το 1998. Με δημοσίευσή τους στο έγκριτο περιοδικό Nature, οι ερευνητές που εντόπισαν τη μόλυνση εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στη γενετική ποικιλότητα της περιοχής.
Λονδίνο: DNA γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού μόλυνε άγριες ποικιλίες σε απομακρυσμένες περιοχές του Μεξικού, όπου η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών απαγορεύεται από το 1998. Με δημοσίευσή τους στο έγκριτο περιοδικό Nature, οι ερευνητές που εντόπισαν τη μόλυνση εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στη γενετική ποικιλότητα της περιοχής.
«Είναι πολύ σοβαρό, επειδή οι περιοχές από όπου λάβαμε τα δείγματα είναι γνωστές για τις πολυάριθμες ποικιλίες ενδημικού καλαμποκιού, οι οποίες οπωσδήποτε πρέπει να προστατευτούν» εξηγεί ο Ιγνάσιο Σαπέλα, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.
Το καλαμπόκι στο οποίο εντοπίστηκε η μόλυνση βρίσκεται περίπου 100χλμ. από την πλησιέστερη καλλιέργεια καλαμποκιού και αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας εξέπληξαν τους ερευνητές, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, βρίσκονται όμως σε συμφωνία με έκθεση της μεξικανικής κυβέρνησης που είχε δημοσιευθεί δύο μήνες νωρίτερα.
Ξένα γονίδια
Σε συνεργασία με το συνάδελφό του, Ντέιβιντ Κουίστ, ο Σαπέλα συνέκρινε το DNA άγριου καλαμποκιού από τα βουνά της Σιέρα Οαξάκα στο νότιο Μεξικό με γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες της εταιρείας Monsanto και με ποικιλίες του φυτού που ήταν γνωστό ότι δεν είχαν μολυνθεί.
Τα δείγματα από την Οαξάκα βρέθηκαν να περιέχουν τμήματα DNA των ποικιλιών της Monsanto. Η εταιρεία παράγει διαγονιδιακές ποικιλίες με ανθεκτικότητα σε παράσιτα ή σε ζιζανιοκτόνα.
Η προέλευση του γενετικού υλικού δεν είναι γνωστή. Το Μεξικό επέβαλε το 1998 μορατόριουμ στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, επιτρέπει όμως την εισαγωγή του. Η μόλυνση θα μπορούσε να οφείλεται σε παραβίαση της απαγόρευσης ή σε σπόρους που είχαν εισαχθεί στη χώρα πριν από το 1998.
Ο Δρ Κουίστ, ωστόσο, έχει μια διαφορετική εξήγηση: «Είναι πιο πιθανόν η μόλυνση να προήλθε από τρόφιμα που έφτασαν στην περιοχή ως ανθρωπιστική βοήθεια. Πολλά από αυτά έρχονται από τις ΗΠΑ και είναι διαγονιδιακά» είπε.
Οφέλη και κίνδυνοι
Την ανησυχία των δύο ερευνητών δεν συμμερίζεται πάντως ο Γκάι Πόπι, του βρετανικού συνδέσμου εταιρειών βιοτεχνολογίας CropGen: «Είναι καλύτερα να αναγνωρίσουμε ότι ένα ελάχιστο ποσοστό επικονίασης μεταξύ διαφορετικών ειδών δεν μπορεί να αποφευχθεί, γι΄ αυτό και δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Εξάλλου, πουθενά στον κόσμο δεν έχει βρεθεί γενετικά τροποποιημένο προϊόν που να μην είναι υγιές και καμία ανεπιθύμητη περιβαλλοντική δράση δεν έχει τεκμηριωθεί» σχολιάζει στο BBC.
Προσθέτει, παράλληλα, ότι στο Μεξικό έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι που αξιοποιεί εδάφη μολυσμένα με αλουμίνιο.
Σύμφωνα όμως με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Οικολογίας και της Εθνικής Επιτροπής για τη Βιοποικιλότητα του Μεξικού, το DNA γενετικά τροποποιημένων φυτών έχει μολύνει το 10% των άγριων ποικιλιών καλαμποκιού στο Μεξικό -από τις οποίες προήλθαν όλες οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα ανά τον κόσμο.