Μία ομοσπονδία ευρωπαϊκών κρατών είναι ένα μοντέλο που ευνοεί τις μικρές χώρες σαν την Ελλάδα, τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των «12» (ECOFIN).
Μία ομοσπονδία ευρωπαϊκών κρατών είναι ένα μοντέλο που ευνοεί τις μικρές χώρες σαν την Ελλάδα, τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των «12» (ECOFIN).
Ο κ. Παπαντωνίου, υιοθετώντας στοιχεία από τη γερμανική και τη γαλλική πρόταση, έκρινε αναγκαία τη δημιουργία μιας δεύτερης ευρωπαϊκής Βουλής, σε ρόλο Γερουσίας, την οποία θα απαρτίζουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των χωρών – μελών, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε χρήσιμη μια «οικονομική κυβέρνηση» για την ευρωζώνη, στο πνεύμα των προτάσεων του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν.
Αναφερόμενος στη συζήτηση του ECOFIN, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις για να ανακάμψει, αφού οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και η ανατίμηση του πετρελαίου, κάθε άλλο παρά ευνοϊκοί είναι.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα επηρεάζεται πολύ λιγότερο από το δυσμενές αυτό οικονομικό περιβάλλον και ότι εξακολουθεί να ισχύει η εκτίμηση του 4,5% για τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Το συμβούλιο συζήτησε επίσης χωρίς να καταλήξει για το θέμα της φορολογικής εναρμόνισης -στην οποία αντιδρά η Βρετανία- και παρέπεμψε το θέμα για μετά τις βρετανικές εκλογές. Η συζήτηση αφορούσε ειδικότερα στην άρση του απορρήτου των καταθέσεων σε τρίτες χώρες, τις θεωρούμενες ως «φορολογικούς παραδείσους».
Οι 12 υπουργοί συμφώνησαν ακόμη ότι κατά τη μετάβαση στο ευρώ πρέπει να γίνουν όλες οι στρογγυλοποιήσεις προς τα κάτω, με πρωτοβουλία του Δημοσίου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.