Μετάβαση στο ευρώ και ασφαλιστικό στην ατζέντα του ECOFIN
Η ομαλή μετάβαση στο ευρώ και η πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, θα απασχολήσουν τη συνάντηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ την επόμενη Τρίτη.
Η ομαλή μετάβαση στο ευρώ και η πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, θα απασχολήσουν τη συνάντηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ την επόμενη Τρίτη.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα η ευρωομάδα θα εξετάσει τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που προκαλεί στην ευρωζώνη η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονται επίσης:
* Οι γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής για το 2001.
* Η προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών για το 2002.
* Ο βαθμός ενσωμάτωσης της κοινοτικής νομοθεσίας για την ενιαία αγορά.
* Ο συντονισμός των κρατών – μελών της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της μετάβασης στο ευρώ.
Όσον αφορά στη προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών στη περίοδο μετάβασης στο ενιαίο νόμισμα, η ευρωομάδα προσανατολίζεται στα εξής μέτρα:
* Διπλή τιμολόγηση των προϊόντων, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί καθ όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
* Σωστή συμπεριφορά από τη δημόσια διοίκηση κατά τη μετατροπή των τιμολογίων και των τελών σε ευρώ.
* Η συμμετοχή του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας στην προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για «νέο νόμισμα και σταθερές τιμές».
* Η στενή παρακολούθηση των τιμών και η διαφάνεια στις τιμές.
Το ECOFIN θα εξετάσει την Τρίτη, υπό την προεδρία του Σουηδού υπουργού, Μπόσε Ρίνγκχολμ, τις συστάσεις της Κομισιόν στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων της οικονομικής πολιτικής για το 2001 με στόχο:
* Τη διατήρηση της οικονομικής επέκτασης.
* Τη διεύρυνση του παραγωγικού δυναμικού.
* Την ενίσχυση της ικανότητας των κρατών – μελών να αντιμετωπίζουν τις διαρθρωτικές προκλήσεις της οικονομίας (γήρανση του πληθυσμού).
Τέλος, στην ατζέντα του ECOFIN περιλαμβάνονται επίσης το πακέτο των φορολογικών μέτρων, η επιβολή ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η πρόοδος στις προσπάθειες για τη δημιουργία πανευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς έως το 2005.