Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Δώδεκα»… συν μια; Δηλώσεις Μπλερ αποκαλύπτουν την πρόθεσή του για ένταξη στην ευρωζώνη

«Δώδεκα»… συν μια; Δηλώσεις Μπλερ αποκαλύπτουν την πρόθεσή του για ένταξη στην ευρωζώνη

Έμμεσο μήνυμα ότι επιθυμεί τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ευρωζώνη απέστειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να πείσει τους πολίτες να συγκατατεθούν στην υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

50

Έμμεσο μήνυμα ότι επιθυμεί τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ευρωζώνη απέστειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να πείσει τους πολίτες να συγκατατεθούν στην υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την υπερψήφιση της ένταξης στους «12» σε σχετικό δημοψήφισμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρατευτεί η ενδεδειγμένη επιχειρηματολογία.


Τα σχόλια του Τόνι Μπλερ για τις γενικές εκλογές της 7ης Ιουνίου απηχούν τις πλέον φιλοευρωπαϊκές θέσεις που έχει έως σήμερα υιοθετήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός. Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι μόλις μια ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν έκανε νύξεις για την ευημερία που έχει γνωρίσει η Βρετανία σε περιβάλλον εκτός ευρωζώνης.


«Οι ψηφοφόροι θα πειστούν υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στην ευρωζώνη, αρκεί να παρουσιαστούν τα επιχειρήματα με τον προσήκοντα τρόπο, να εξηγήσουμε γιατί είναι συμφέρον για τη χώρα από οικονομικής και πολιτικής άποψης» υποστήριξε ο κ. Μπλερ.


Σύμφωνα με εκπροσώπους του Εργατικού Κόμματος, σε προεκλογική εμφάνιση που θα κάνει την Παρασκευή, ο Βρετανός πρωθυπουργός προτίθεται να επιχειρηματολογήσει για την αναγκαιότητα της σύσφιγξης των δεσμών με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και την ενίσχυση της διαδικασίας ολοκλήρωσης που συντελείται στη Γηραιά Ήπειρο. Αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Μπλερ προετοιμάζει κατ αυτό τον τρόπο το έδαφος για να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας.


Το Εργατικό Κόμμα διατηρεί προβάδισμα 18 μονάδων έναντι των ευρωσκεπτικιστών Συντηρητικών, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις· ωστόσο επτά στους δέκα Βρετανούς τάσσονται υπέρ της διατήρησης του εθνικού νομίσματος. Το στρατηγείο των Εργατικών εκτιμά, πάντως, ότι στην κρίση των ψηφοφόρων θα βαρύνει η σημασία των καλών σχέσεων με τις ευρωπαϊκές χώρες.


Οι Συντηρητικοί υπόσχονται να διατηρήσουν το εθνικό νόμισμα κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετούς κυβερνητικής θητείας και να επαναδιαπραγματευτούν το καθεστώς της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ. Το αντεπιχείρημα που προβάλλουν οι Εργατικοί είναι πως η Βρετανία θα περιθωριοποιηθεί και ότι θα υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο