Ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού από ένα… ποντίκι
Ατλάντα: Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Columbia και το Ινστιτούτο Dana-Faber της Βοστόνης κατάφεραν να εισαγάγουν στα κύτταρα ενός ποντικιού μεταλλάξεις του γονίδιου BRCA1, οι οποίες ευθύνονται για τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες.
Ατλάντα: Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Columbia και το Ινστιτούτο Dana-Faber της Βοστόνης κατάφεραν να εισαγάγουν στα κύτταρα ενός ποντικιού μεταλλάξεις του γονίδιου BRCA1, οι οποίες ευθύνονται για τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες.
Πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να προκαλέσουν ογκογένεση σε πειραματόζωο που φέρει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και να το δουν να επιζεί. Τώρα ελπίζουν πως αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν γιατί οι γυναίκες με τη μετάλλαξη του γονίδιου BRCA1 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters Health, o επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Τόμας Λούντβιγκ δήλωσε: «Σε σχέση με τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, τα ποντίκια αυτά παράγουν μεγαλύτερο αντίγραφο της πρωτεΐνης BRCA1, το οποίο επιτρέπει στο ποντίκι να επιζήσει· την ίδια ώρα, δημιουργούνται όγκοι μέσα στον οργανισμό του».
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τα ποντίκια αυτά θα αποδειχθούν εξαιρετικό ερευνητικό εργαλείο, που θα τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης του καρκίνου σε συνάρτηση με το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1.
Οι μεταλλάξεις του γονίδιου BRCA1 και BRCA2 έχουν άμεσα συσχετιστεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καθώς οι γυναίκες που φέρουν μία από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν αυξημένη πιθανότητα κατά 55%-85% να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού και κατά 15%-65% καρκίνο των ωοθηκών. Υπολογίζεται ότι το 10% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν κληρονομήσει τα μεταλλαγμένα γονίδια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Genes and Development.
health.in.gr
- Έκλεισε η συμφωνία για τη σωτηρία του TikTok στις ΗΠΑ – Τι προβλέπει
- Η πρώτη μεγάλη ώρα της Ελλάδας: Η Εθνική πόλο κόντρα στην Ουγγαρία για το ιστορικό πρώτο μετάλλιο
- Κάρπαθος: Ανάμεσα στα 10 ομορφότερα μέρη του πλανήτη για το 2026
- Τον δείχνουν σαν έναν φθηνό εγκληματία, είναι ταπεινωτικό – Η οικογένεια του Μάρτι Ράισμαν «καταδικάζει» το Marty Supreme
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για ΤΑ ΝΕΑ 22/1/26
- Το σκίτσο του Κώστα Σκλαβενίτη για ΤΑ ΝΕΑ 22/1/26
- Κρήτη: 586 άνθρωποι πέθαναν σε τροχαία από το 2015 – 2025
- Η Marca ξεχώρισε τον Κωνσταντέλια: «Άλλαξε την εικόνα του ΠΑΟΚ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442