Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το ECOFIN «σιωπά» για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του Ντούιζενμπεργκ

Το ECOFIN «σιωπά» για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του Ντούιζενμπεργκ

Στον τερματισμό της συζήτησης για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του Βιμ Ντούιζενμπεργκ από την προεδρία της ΕΚΤ δεσμεύτηκαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

27

Στον τερματισμό της συζήτησης για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του Βιμ Ντούιζενμπεργκ από την προεδρία της ΕΚΤ δεσμεύτηκαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

Ενδεικτικό της δέσμευσης είναι το γεγονός ότι ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, υπαναχώρησε από τις θέσεις που είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα σε γερμανική εφημερίδα, με τις οποίες είχε καλέσει τον Βιμ Ντούιζενμπεργκ να αποφασίσει πότε θα αποχωρήσει. «Η απόφαση είναι δική του» δήλωσε στο Μάλμε της Σουηδίας το Σάββατο.


Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Λoράν Φαμπιούς, επισήμανε ότι το θέμα είναι εκτός ατζέντας, τουλάχιστον δημοσίως – «Δεν υπάρχει καμία ερώτηση, επομένως δεν μπορεί να υπάρξει και καμία απάντηση» είπε.


Σε μια προσπάθεια να απορρίψουν τους ισχυρισμούς ότι οι πολιτικοί δεν σέβονται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ τόνισαν ότι δεν ζητούν ούτε τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ούτε την παραίτηση του Βιμ Ντούιζενμπεργκ. «Αυτό δεν έχει συζητηθεί ούτε σε διμερές επίπεδο ούτε σε επίπεδο ευρωομάδας» υπογράμμισε ο Ισπανός υπουργός, Ροντρίγκο Ράτο.


Όπως μεταδίδει το Bloomberg, καθώς το μέσον της οκταετούς θητείας του 66χρονου Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη πλησιάζει, αυξάνονται τα ερωτήματα για το πότε θα εγκαταλείψει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μολονότι το 1998 (κατά το διορισμό του) είχε πει, υπό το κράτος των έντονων πιέσεων της Γαλλίας, ότι θα αποσυρθεί νωρίτερα από το τέλος της θητείας του, ποτέ δεν όρισε τον ακριβή χρόνο.


Ο Ντούιζενμπεργκ είχε προαναγγείλει ότι θα παρέμενε στη θέση του τουλάχιστον μέχρι την κυκλοφορία του ευρώ, τον Ιανουάριο του 2002. Επίσης είχε πει ότι θα λάβει μόνος του την απόφαση για το πότε θα αποχωρήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο