Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες για οικονομική σταθερότητα στην Τουρκία

Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες για οικονομική σταθερότητα στην Τουρκία

Την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας προς την απόφαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας να ενισχύσουν την Τουρκία με το επιπλέον ποσό των δέκα δισ. δολαρίων εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά το πέρας της Συνόδου του ECOFIN στο Μάλμε της Σουηδίας.

61

Την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας προς την απόφαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας να ενισχύσουν την Τουρκία με το επιπλέον ποσό των δέκα δισ. δολαρίων εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά το πέρας της Συνόδου του ECOFIN στο Μάλμε της Σουηδίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου, «η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή και ανταποκρίνεται στο συμφέρον της Ελλάδας και της ΕΕ».


Ο Έλληνας υπουργός, αναφερόμενος στην απόφαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας να ενισχύσουν την Τουρκία με το ποσό των δέκα δισ. δολαρίων, τόνισε: «Η Ελλάδα συμφωνεί στην παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας που αποφάσισε το Συμβούλιο, για να στηριχθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης της τουρκικής οικονομίας που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση της Αγκυρας».


Δεν θα επηρεαστεί η Ελλάδα από την αμερικανική κρίση


Ο Γιάννος Παπαντωνίου επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία δεν επηρεάζεται από τη διεθνή ύφεση, και τόνισε για άλλη μια φορά ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που θα έχει τη μικρότερη δυνατή επίπτωση -σε σχέση με τις υπόλοιπες 11 της ευρωομάδας- από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας», και πως «εξακολουθεί να βρίσκεται λίγο χαμηλότερα μεν, αλλά κοντά στον αρχικό στόχο του 5%».


Ενιαία ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική


Όσον αφορά στην ευρεία συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του ECOFIN για την υιοθέτηση ενιαίας ευρωπαϊκής φορολογικής πολιτικής, ο υπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα συμφώνησε στον εκσυγχρονισμό του ΦΠΑ, για να συμπεριληφθεί και στο ηλεκτρονικό εμπόριο (κάτι που αποτελεί πάγια θέση της ΕΕ).


Σχετικά με τη φορολογία της ενέργειας, δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και της ελληνικής οικονομίας», ενώ για το θέμα της φορολογίας των τσιγάρων εξήγησε ότι τελικά δεν τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου.


Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα όπως η ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας των φορολογικών αρχών για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, η συγκρότηση ομάδας υψηλού επιπέδου, που θα συντονίσει τη φορολογική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και το θέμα της αποτελεσματικής εποπτείας του χρηματοοικονομικού συστήματος, προκειμένου να αποφεύγονται οικονομικές κρίσεις.


Πηγή: ΑΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο