Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Μάρτιο

Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Μάρτιο

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν το Μάρτιο στις ΗΠΑ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, εντείνοντας τις ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

27

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν το Μάρτιο στις ΗΠΑ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, εντείνοντας τις ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,2%, ενώ οι οικονομολόγοι της Γουόλ Στριτ προέβλεπαν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1%.


Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο και πλέον οι πιθανότητες για νέες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed αυξάνονται. Σημειώνεται ότι στις 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής Ανοιχτών Αγορών, η οποία από τις αρχές του έτους έχει μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 1,5%.


Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,1% το Μάρτιο, για πρώτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες, έναντι αύξησης 0,1% το Φεβρουάριο, ενώ ο δομικός δείκτης (από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) σημείωσε οριακή άνοδο 0,1%, έναντι μείωσης κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα.


Όπως μεταδίδει το CΝΝ, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ακολουθεί τις ανακοινώσεις μεγάλων εταιρειών λιανικών πωλήσεων, οι οποίες αναφέρουν ασθενείς πωλήσεις το Μάρτιο και ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.


Παράλληλα, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δείχνουν ότι ο δείκτης υποχώρησε στις 87,8 μονάδες τον Απρίλιο από 91,5 το Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στις 90,4 μονάδες.


Οι αναλυτές επισημαίνουν πως τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι ίσως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να περιορίζουν τις δαπάνες τους, οι οποίες αποτελούν τα 2/3 του ΑΕΠ.


Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένους αναλυτές, η Fed ίσως προχωρήσει στην αποκλιμάκωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων πριν από τη συνάντηση της 15ης Μαΐου, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της ύφεσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο