Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δεν ικανοποίησε την αγορά το νέο πακέτο έκτακτων μέτρων της ιαπωνικής κυβέρνησης

Δεν ικανοποίησε την αγορά το νέο πακέτο έκτακτων μέτρων της ιαπωνικής κυβέρνησης

Νέο πακέτο οικονομικών μέτρων εκπόνησε η ιαπωνική κυβέρνηση για την έξοδο της οικονομίας από την 11ετή ύφεση και την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς ωστόσο να ικανοποιήσει τους επενδυτές λόγω των ασαφειών που εμπεριέχει και την απουσία χρονοδιαγραμμάτων.

50

Νέο πακέτο οικονομικών μέτρων εκπόνησε η ιαπωνική κυβέρνηση για την έξοδο της οικονομίας από την 11ετή ύφεση και την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς ωστόσο να ικανοποιήσει τους επενδυτές λόγω των ασαφειών που εμπεριέχει και την απουσία χρονοδιαγραμμάτων.

Το νέο πακέτο προβλέπει τη σύσταση ταμείου για την εξαγορά μέρους των μετοχών που διατηρούν οι ιαπωνικές τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 43 τρισ. γεν (130,963 τρισ. δρχ.), προκειμένου να παρασχεθεί οικονομική στήριξη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των ληξιπρόθεσμων δανείων.


Οι πόροι του ταμείου θα προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από την πώληση ομολόγων, ωστόσο δεν έχει τεθεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη σύστασή του.


Όπως μεταδίδει ο δικτυακός τόπος Bloomberg, τα νέα μέτρα προβλέπουν επίσης ότι 16 μεγάλες τράπεζες θα έχουν προθεσμία δύο ετών, ώστε να παραγράψουν τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται κανονικά, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 13 τρισ. γεν (39,593 τρισ. δραχμές). Η κυβέρνηση προωθεί επίσης τη διαγραφή των χρεών που αναμένεται να μην εξυπηρετηθούν κανονικά εντός μιας τριετίας.


Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Τάρο Ασο, σε περίπτωση που το ταμείο αγοράς μετοχών σημειώσει ζημίες από την πώληση τίτλων στην χρηματιστηριακή αγορά, θα παρέμβει ως δίκτυο ασφαλείας η κυβέρνηση, η οποία θα καλύπτει τις απώλειες.


Το νέο πακέτο θέτει επίσης όρια στην ποσότητα των μετοχών που μπορούν να διατηρούν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι οι ιαπωνικές τράπεζες διατηρούν το 15% του συνόλου των τίτλων των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο του Τόκιο.


Οι παράγοντες της αγοράς εξέφρασαν, πάντως, την απαρέσκειά τους για την έλλειψη συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και για την έλλειψη περισσότερο δραστικών μέτρων, που να αποσκοπούν στη χαλάρωση των συνεκτικών δεσμών μεταξύ των τραπεζών και των επιχειρηματικών μονάδων.


Η παρουσίαση του νέου πακέτου οδήγησε χαμηλότερα το γεν. Η ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε στα 125,35 γεν ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση, ενώ λίγο νωρίτερα ανερχόταν σε 124,01 γεν ανά δολάριο.


Αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος και στη χρηματιστηριακή αγορά. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε μετά την ανακοίνωση κατά 0,1%, έναντι ανόδου της τάξεως του 2,2% που σημείωνε λίγο νωρίτερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο