Τη λήψη «κατάλληλων μέτρων» ζητά από την κεντρική τράπεζα ο Γιοσίρο Μόρι
Τη λήψη κατάλληλων μέτρων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας σχετικά με τη νομισματική πολιτική δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένει ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσίρο Μόρι, δήλωση που ερμηνεύτηκε ως έμμεση πίεση για μείωση των επιτοκίων προς την κεντρική τράπεζα, η οποία συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα.
Τη λήψη κατάλληλων μέτρων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας σχετικά με τη νομισματική πολιτική δήλωσε την Κυριακή ότι αναμένει ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιοσίρο Μόρι, δήλωση που ερμηνεύτηκε ως έμμεση πίεση για μείωση των επιτοκίων προς την κεντρική τράπεζα, η οποία συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Ουάσινγκτον, όπου σήμερα συναντά τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Ο. Μπους, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε: «Ελπίζω ότι (οι αξιωματούχοι της ΤτΙ) θα προβούν στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και θα λάβουν υπόψη όλες τις συνθήκες».
Ο υπουργός Οικονομικών, Τάρο Ασο, που συνοδεύει τον Μόρι στην αμερικανική πρωτεύσουσα, ανέφερε ότι «ο κυριότερος οικονομικός πονοκέφαλος της Ιαπωνίας είναι ο εκτροχιασμός των ισολογισμών στις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τα νοικοκυριά». Επομένως, συμπλήρωσε, είναι αναγκαίο να (ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα) για την στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. «Εάν η ανάπτυξη τείνει να γίνει αρνητική τότε οφείλουμε να προωθήσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία» συμπλήρωσε.
Τη Δευτέρα το γεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς ενισχύονται οι φήμες για τη διαμόρφωση του κόστους δανεισμού σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, υποχώρησε έως και τα 123,43/δολάριο και έναντι του ευρώ διολίσθησε έως και τα 110,68/ευρώ.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αποφασίσει σήμερα τη μείωση των επιτοκίων από το 0,15% σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ύφεση και να ανακόψει τη ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου.
Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι 15 οικονομολόγοι από τους 16 που συμμετείχαν, προβλέπουν πως η ΤτΙ θα μειώσει το κόστος δανεισμού στη σημερινή της συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου είχε μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,10% σε 0,15%.
Ο ίδιος, άλλωστε, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μασάρου Χαγιάμι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι «ακούμε σοβαρά» τις εκκλήσεις για βοήθεια προς την οικονομία και ότι τα μέλη του ΔΣ της ΤτΙ «θέλουν να λάβουν μια κατάλληλη απόφαση».
«Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα στην καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων» υποστήριξε ο οικονομολόγος της Morgan Stanley Dean Witter, Τακεχίρο Σάτο. «Περιμένοντας η Ττι» προσέθεσε «αυξάνει τους κινδύνους για την οικονομία».
Εφόσον η ΤτΙ αποφασίσει τη μείωση του κόστους δανεισμού, αυτό θα συμβεί μόλις επτά μήνες από την εγκατάλειψη της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων, την οποία ακολουθούσε από το Μάρτιο του 1999.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.