Αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους κατά 0,9%
Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους το τέταρτο τρίμηνο του 2000, ενώ οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν με μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό τον Ιανουάριο, στοιχεία που αναμένεται να αποτρέψουν οποιαδήποτε σκέψη για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον.
Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους το τέταρτο τρίμηνο του 2000, ενώ οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν με μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό τον Ιανουάριο, στοιχεία που αναμένεται να αποτρέψουν οποιαδήποτε σκέψη για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι αύξησης κατά 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειώσει άνοδο κατά 0,7%. Το 2000 η γαλλική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,2%, όπως και το 1999.
Το ίδιο τρίμηνο, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,2%, οι κρατικές δαπάνες κατά 0,5%, οι εξαγωγές κατά 3,7%, οι εισαγωγές κατά 3% και οι συνολικές επενδύσεις (του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα) κατά 2,4%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ταχύτερη ανάπτυξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι η ευρωζώνη δεν επηρεάζεται από την οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Commerzbank, η ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,8% φέτος, ενώ η αμερικανική οικονομία θα επεκταθεί κατά 1,8%. Η ισχυρή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, που συνεχίζουν να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους στις οικονομίες των «12», σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αφήσει πιθανώς αμετάβλητα τα επιτόκια τους προσεχείς μήνες.
Κατά 0,8% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Ιανουάριο
Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σημείωσαν απρόσμενη άνοδο τον Ιανουάριο, κατά 0,8%, που αποτελεί τον υψηλότερο μηνιαίο ρυθμό αύξησης από τον Ιούλιο του 1991. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν κατά 4,6%.
Τα ανησυχητικά σημάδια από το μέτωπο του πληθωρισμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι ίσως οι τιμές καταναλωτή ακολουθήσουν ανοδική πορεία τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,6%, από 2,9% το Νοέμβριο.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ΕΚΤ αναμένει τη δραστική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, πριν αποφασίσει τη μείωση του κόστους δανεισμού.
«Είναι λιγότερο πιθανό ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια» μετά τα σημερινά στοιχεία, υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Dresdner Bank, Χάρολντ Γιεργκ. «Ίσως πάρει μάλιστα περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο, πριν ο πληθωρισμός υποχωρήσει κάτω από το 2%» προσέθεσε.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.