Λονδίνο: Σε δύο έρευνες επιβεβαιώθηκε η ευεργετική επίδραση της σόγιας στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.
Κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το UC Irvine College of Medicine ανακάλυψαν μια χημική ουσία, παράγωγο της σόγιας, η οποία αναστέλλει την ανώμαλη ανάπτυξη εκείνων των κυττάρων που προκαλούν καρκίνο της στοματικής κοιλότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μορφή καρκίνου είναι από τις πιο θανατηφόρες.
Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στην παραγωγή ενός αναστολέα που ονομάστηκε Bowman-Birk, ο οποίος ελαττώνει το μέγεθος σε προκαρκινωματώδεις βλάβες του στόματος, όπως η λευκοπλακία, χωρίς μάλιστα να προκαλεί παρενέργειες.
Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης δεν είναι γνωστός, εντούτοις βασίζεται σε μια χημική ουσία της σόγιας που αναστέλλει ένα ένζυμο, τη χυμοθρυψίνη, η οποία προκαλεί τη διάσπαση πρωτεϊνών του σώματος. Στο πλαίσιο της έρευνας, 32 συμμετέχοντες λάμβαναν ένα δισκίο του αναστολέα καθημερινά για ένα μήνα, με αποτέλεσμα τη μέση μείωση του μεγέθους της λευκοπλακίας κατά 24%. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Clinical Cancer Research του Δεκεμβρίου.
Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ γίνονται 30.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του στόματος.
Η δεύτερη έρευνα επισημαίνει ότι οι νέες κοπέλες που καταναλώνουν προϊόντα με σόγια έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του στήθους.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα των ισοφλαβονών, ουσίες που περιέχονται στη σόγια, στα ούρα 120 γυναικών. Διαπίστωσαν ότι όσες είχαν μεγάλη ποσότητα ισοφλαβονών στα ούρα τους είχαν μικρότερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του μαστού.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Αντρίαν Φράνκε στο BBC, η μακροχρόνια διατροφή με σόγια αποτελεί κλειδί για τις γυναίκες, επειδή τις προστατεύει από τον κίνδυνο του καρκίνου. Συνεπώς, η σόγια θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή των γυναικών από την εφηβική ηλικία και μετά.