Ενισχύεται η οικονομία και η ανάπτυξη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004
Θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην απασχόληση θα έχουν για την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην απασχόληση θα έχουν για την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του τομέα της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης με απόκτηση ειδικών γνώσεων και τη δημιουργία εσόδων για το δημόσιο προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι συνέπειες στους βασικούς τομείς της οικονομίας εκτιμώνται θετικές και, συνοπτικά, προσδιορίζονται ως εξής:
– Η ανάληψη και διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχουν θετική επίδραση στον τουρισμό, η οποία θα ανέλθει σε κύκλο εργασιών ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο κατά το έτος των Αγώνων.
– Η βιομηχανία θα ευνοηθεί άμεσα, στο βαθμό που ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν ως χορηγοί και θα προωθήσουν έτσι την εικόνα τους στις διεθνείς αγορές. Η συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας αναμένεται να φτάσει τα 650 εκατομμύρια δολάρια στην περίοδο 2001 – 2004.
– Ο κλάδος των κατασκευών θα επηρεαστεί θετικά και θα αποκτήσει νέες διεξόδους και τεχνογνωσία, καθώς θα κληθεί να υλοποιήσει έργα που συνδέονται άμεσα με τους Αγώνες, συνολικού ύψους τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
– Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών θα γνωρίσει σημαντική άνοδο, καθώς θα αυξηθεί θεαματικά η ζήτηση των σχετικών υπηρεσιών.
– Ο κλάδος των υπηρεσιών αναμένεται να ευνοηθεί, λόγω των απαιτήσεων της διοργάνωσης, για υπηρεσίες μεταφορών, εμπορίου, χρηματοοικονομικές, επιχειρηματικές, μεταφραστικές κ.ά.
– Θετική εκτιμάται και η επίδραση στην απασχόληση. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα οδηγήσει στη δημιουργία 140.000 θέσεων εργασίας υψηλών ή ενδιάμεσων ειδίκευσης και δεξιοτήτων.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μία «κερδοφόρα επιχείρηση» για το δημόσιο προϋπολογισμό, καθώς δημιουργούνται έσοδα τα οποία, στο τέλος της διοργάνωσης, πρόκειται να υπερβούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε σημερινές τιμές.
Εντούτοις, στην έκθεση αναφέρεται ότι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί συνάρτηση της οργανωτικής σοβαρότητας και της επαγγελματικής διαχείρισης, ώστε να δοθεί μακροπρόθεσμη προοπτική στα κέρδη που θα προκύψουν, καθώς και στην υποδομή και στην ειδική τεχνογνωσία που θα αναπτυχθούν.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας