Μακεδονικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν στη Θεσσαλία
Δύο μακεδονικούς τάφους με σημαντικά ευρήματα του 3ου και του 4ου αιώνα π.Χ. αποκάλυψε η ανασκαφή που πραγματοποιεί στους Γόμφους Τρικάλων η 15η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ο πρώτος τάφος ήλθε στο φως στις 6 Σεπτεμβρίου και διαπιστώθηκε ότι ήταν συλημένος. Λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε ο δεύτερος τάφος, ο οποίος ήταν ασύλητος.
45
Δύο μακεδονικούς τάφους με σημαντικά ευρήματα του 3ου και του 4ου αιώνα π.Χ. αποκάλυψε η ανασκαφή που πραγματοποιεί στους Γόμφους Τρικάλων η 15η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ο πρώτος τάφος ήλθε στο φως στις 6 Σεπτεμβρίου και διαπιστώθηκε ότι ήταν συλημένος. Λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε ο δεύτερος τάφος, ο οποίος ήταν ασύλητος.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα Εθνος, ο δεύτερος τάφος, που είναι και ο σημαντικότερος, είναι επιχρισμένος εσωτερικά με χρώματα στις αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου και περιέχει δύο κιβωτιόσχημες λάρνακες με οστά δύο ανδρών.
Το σπουδαιότερο από τα ευρήματα είναι ένα μεταλλικό ζωόμορφο εδώλιο, που αναπαριστά πιθανώς ένα σκύλο και φέρει χρυσό περιλαίμιο. Σε άριστη κατάσταση βρέθηκαν ακόμη ένα ξίφος μήκους ενός μέτρου με τη θήκη του και μία στλεγγίδα, όργανο που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές της αρχαιότητας.
Στο εσωτερικό των δύο τάφων ανακαλύφθηκαν επίσης πήλινα αγγεία.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της ανασκαφής, οι δύο τάφοι βρίσκονται στη νοητή περίμετρο ενός κεντρικού, όπου πιθανότατα είναι θαμμένος κάποιος ανώτατος αξιωματούχος του μακεδονικού στρατού.
Το νεκροταφείο χρονολογείται από τον 3ο π.Χ. αιώνα, όταν οι Μακεδόνες είχαν καταλάβει τους Γόμφους, που είχαν μετονομαστεί σε Φιλιππούπολη από το βασιλιά Φίλιππο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το αποτύπωμα του BRIGHT GROUP στους Δελφούς: Η σύγκλιση στρατηγικής και τεχνολογίας ως απάντηση στις προκλήσεις του Μέλλοντος
- Το βλέμμα φόβου της Μελάνια Τραμπ – H πρώτη φορά που η Αμερική την βλέπει να εκφράζει συναισθήματα
- Ινδονησία: Ξεκινά η δίκη στρατιωτικών που οργάνωσαν επίθεση με οξύ εναντίον ακτιβιστή
- Ποια είναι τα δεδομένα με τους τραυματισμούς των Γουόρντ και Ντόρσεϊ
- Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της
- Φουρνιέ: «Περιμένουμε στο επόμενο ματς με τη Μονακό να δώσουμε τα πάντα»
- Πέθανε η Μπέβερλι Μάρτιν, η «ξεχασμένη» φωνή της βρετανικής φολκ
- Θεσσαλονίκη: Σφοδρή σύγκρουση φορτηγού με I.X. αυτοκίνητο – Στο νοσοκομείο μια γυναίκα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 29.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442