Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιγραφή δίνει στοιχεία για τη μουσική στην Αρχαία Ελλάδα

Επιγραφή δίνει στοιχεία για τη μουσική στην Αρχαία Ελλάδα

Μαρμάρινη πλάκα, που χρονολογείται από την περίοδο του 3ου - 4ου αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε στην περιοχή Βρασνών Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι κρύβει σκελετό μελωδίας με συμφωνικό - οργανικό χαρακτήρα.

71

Μαρμάρινη πλάκα, που χρονολογείται από την περίοδο του 3ου – 4ου αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε στην περιοχή Βρασνών Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι κρύβει σκελετό μελωδίας με συμφωνικό – οργανικό χαρακτήρα.

Η μαρμάρινη επιγραφή φέρει εγχάρακτα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία αποκρυπτογραφημένα αποδίδουν φθογγόσημα μουσικής. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα από τα ελάχιστα μουσικά κείμενα της κλασικής εποχής που έχουν διασωθεί και είναι το πρώτο που βρέθηκε στη Μακεδονία.


Οπως αναφέρουν Τα Νέα την Παρασκευή, η μαρμάρινη ενεπίγραφη πλάκα εντοπίστηκε τυχαία από αγρότη στην άγνωστη αρχαιολογικά περιοχή των Βρασνών Θεσσαλονίκης, όπου αργότερα βρέθηκε φρουριακό συγκρότημα του 3ου π.Χ. αιώνα. Ακολούθως, το εύρημα παραδόθηκε στον καθηγητή Αρχαιολογίας Νικόλαο Μουτσόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του έφερε την πλάκα στην ΙΣΤ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων. Τη μελέτη τελικά ανέλαβε η αρχαιολόγος Πολυξένη Αδάμ-Βελένη με την ουσιαστική συμβολή στην αποκρυπτογράφησή της από τον καθηγητή Μουσικολογίας του ΑΠΘ, Δημήτριο Θέμελη.


Το αρχικό συμπέρασμα κάνει λόγο για γράμματα του χαλκιδικού ή του αττικού αλφαβήτου, που πιθανότατα αντιστοιχούν σε νότες, οι οποίες, εάν μεταγράφονταν πρόχειρα στο πεντάγραμμο, θα έδιναν τη μελωδία που συνθέτουν οι νότες φα-φα-ρε-ρε-μι-φα-λα. Η μεταγραφή έγινε με βάση τους πίνακες και την αντιστοιχία ταξινόμησής τους, όπως παρατίθεται από το θεωρητικό της αρχαίας ελληνικής μουσικής Αλύπιο (4ος μ.Χ. αιώνας).


Η επιγραφή φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Πάντως, ακόμη δεν έχει γίνει η ακριβής χρονολόγησή της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σοκ με Νικολοπούλου στον Ολυμπιακό: Υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού

Μεγάλο πλήγμα για γυναικεία ομάδα μπάσκετ ου Ολυμπιακού, καθώς η αρχηγός των ερυθρόλευκων υπέστη σημαντικό τραυματισμό στο γόνατο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024