Τρίτη 26 Μαϊου 2026
weather-icon 21o
The Sower: Το εμβληματικό έργο του Φράντσε Κράλι επιστρέφει «σπίτι» του μετά από 8 δεκαετίες

The Sower: Το εμβληματικό έργο του Φράντσε Κράλι επιστρέφει «σπίτι» του μετά από 8 δεκαετίες

Από το 1931 και για περίπου 10 χρόνια κοσμούσε την είσοδο του κτιρίου της Κοινοπραξίας Δημοσίων Υπαλλήλων Αποταμιεύσεων και Δανείων στη Λιουμπλιάνα. Τώρα, το The Sower του Φράντσε Κράλι επιστρέφει στη θέση του.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Ένα από τα πλέον εμβληματικά αγάλματα του Σλοβένου εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη Φράντσε Κράλι, το οποίο κάποτε κοσμούσε την πρόσοψη ενός κτιρίου στο κέντρο στη Λιουμπλιάνα, θα επιστρέψει στη θέση του μετά από περισσότερα από 80 χρόνια.

Μετά την καταστροφή του, μια ανακατασκευή του The Sower (Ο Σπορέας) αναμένεται να εγκατασταθεί στις αρχές Ιουνίου.

Το έργο The Sower, γλυπτό ύψους 3,7 μέτρων που απεικονίζει έναν άνδρα να σπέρνει, κοσμούσε το κτίριο της Κοινοπραξίας Δημοσίων Υπαλλήλων Αποταμιεύσεων και Δανείων από το 1931 έως περίπου το 1940.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @gledalkaja

Το άγαλμα ήταν κατασκευασμένο από σφυρήλατο χαλκό και ξύλο. Καθώς ο καλλιτέχνης πειραματιζόταν με νέα υλικά, δεν ένωσε αρκετά καλά δύο από τα κομμάτια χαλκού, επιτρέποντας στο νερό να διεισδύσει στη χάλκινη επένδυση. Η ξύλινη κατασκευή σταδιακά διαβρώθηκε και το άγαλμα έπεσε στο πεζοδρόμιο, λιγότερο από 10 χρόνια μετά την τοποθέτησή του.

Το άγαλμα ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι το 2013, όταν κάποιος άρχισε να ερευνά την ιστορία του κτιρίου. Αποφάσισε να προσπαθήσει να ανακατασκευάσει το άγαλμα και να το εγκαταστήσει ξανά στο κτίριο.

Οι επίσημες διαδικασίες ξεκίνησαν το 2018 και επιτεύχθηκε συμφωνία για τη χρηματοδότηση το 2022.

Το έργο της ανακατασκευής ανέλαβαν οι γλύπτες Ντένις Ντράζετιτς και Ντένις Βούτσκο, φοιτητές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Σχεδίου της Λιουμπλιάνα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ματιάζ Ποσίβαβσεκ.

Αρχικά σκόπευαν να κατασκευάσουν το γλυπτό χρησιμοποιώντας συνθετικά υλικά για να μειώσουν το κόστος. Αλλά επειδή δεν βρήκαν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με το αν τέτοια υλικά θα αντέξουν στα στοιχεία της φύσης και στη δοκιμασία του χρόνου, αποφάσισαν να χυτεύσουν το άγαλμα σε μπρούντζο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @gledalkaja

Ο ζωγράφος, γραφίστας και γλύπτης Φράντσε Κράλι ήταν κορυφαία φυσιογνωμία του σλοβενικού εξπρεσιονισμού. Σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στη Βιέννη και την Πράγα. Για πολλά χρόνια δίδαξε στο Τεχνικό Γυμνάσιο της Λιουμπλιάνα και συμμετείχε ενεργά σε διάφορους καλλιτεχνικούς συλλόγους.

* Κεντρική φωτογραφία: kipsejalec.si

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 26 Μαϊου 2026
Cookies