Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κολομβία: Οι αντάρτες του ELN άφησαν ελεύθερους 28 ομήρους έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο

Κολομβία: Οι αντάρτες του ELN άφησαν ελεύθερους 28 ομήρους έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο

Ελεύθερους άφησε ο ELN 28 ανθρώπους, ανάμεσά τους πέντε ανηλίκους, που κρατούσε ομήρους από τον Ιανουάριο στην Κολομβία.

Η κολομβιανή οργάνωση ανταρτών ELN άφησε ελεύθερους χθες Τετάρτη 28 ανθρώπους που κρατούσε ομήρους από τον Ιανουάριο, έπειτα από ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον άλλης παράταξης ανταρτών, στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από εκατό άνθρωποι σε τομέα των συνόρων με τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε η συνήγορος του λαού (φωτογραφίες με τους ομήρους, επάνω και κάτω, από το Χ).

Ανάμεσα στους ομήρους που παραδόθηκαν σε ανθρωπιστική επιτροπή είναι πέντε ανήλικοι, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής αυτής της ανεξάρτητης αρχής που είναι αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Ανάμεσα στους ομήρους που παραδόθηκαν σε ανθρωπιστική επιτροπή βρίσκονται πέντε ανήλικοι

Η επίθεση του ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, γκεβαριστές) στην αρχή της χρονιάς στον νομό Κατατούμπο ήταν η πιο αιματηρή αφότου ανέλαβε την εξουσία ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο και φάνηκε να ενταφιάζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν με την οργάνωση αυτή.

Στις φωτογραφίες τις οποίες μοιράστηκε η συνήγορος μέσω X εικονίζονται οι όμηροι, 17 άνδρες και 11 γυναίκες, «καλά στην υγεία τους», πλην μιας τραυματισμένης, περιμένοντας την απελευθέρωσή τους, καθισμένοι σε πλαστικές καρέκλες σε κοινοτικό κέντρο, να ακούνε αντιπροσώπους της οργάνωσης ανταρτών, του ΟΗΕ και της καθολικής εκκλησίας.

Εικονίζονται ακόμη ο «Ρικάρδο», ο κυριότερος διοικητής των ανταρτών στην περιοχή, και στο φόντο ένστολοι μαχητές του ELN με καλυμμένα πρόσωπα κι αυτόματα τουφέκια στα χέρια.

«Ζητούμε και ελπίζουμε να γίνουν περισσότερες απελευθερώσεις», σχολίασε μέσω X η συνήγορος, η Ιρις Μαρίν.

Η αρχαιότερη οργάνωση

Ο ELN, η αρχαιότερη οργάνωση ανταρτών στην αμερικανική ήπειρο, διεξήγαγε για δυο χρόνια ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Πέτρο, που όμως ανεστάλησαν εξαιτίας της εντατικοποίησης των επιθέσεών του.

Ειδικοί και η υπηρεσία πληροφοριών του κολομβιανού στρατού τονίζουν ότι η οργάνωση χρηματοδοτείται μέσω της διακίνησης ναρκωτικών, της εκμετάλλευσης παράνομων μεταλλείων και των απαγωγών για λύτρα.

Η Κολομβία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο