Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα κατάθλιψη; Μελέτη αναγνωρίζει γενετικούς παράγοντες
Στις γυναίκες Οι ερευνητές αναγνώρισαν διπλάσιο αριθμό γενετικών παραγόντων κινδύνου για κατάθλιψη από ό,τι στους άνδρες.
Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη στην Αυστραλία, ένα εύρημα που ίσως βοηθά να εξηγηθεί η αυξημένη συχνότητα της πάθησης μεταξύ των γυναικών.
Η μετα-ανάλυση που δημοσιεύεται στο Nature Communications εξετάζει δεδομένα για σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα. Οι ερευνητές αναγνώρισαν διπλάσιο αριθμό γενετικών παραγόντων κινδύνου στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στις κλινικές μελέτες θεραπειών
«Γνωρίζαμε ήδη ότι οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους σε σχέση με τους άνδρες» δήλωσε στο Reuters η δρ Μπρίτανι Μίτσελ του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας στο Μπρίσμπεϊν ης Αυστραλίας.
«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδελεχείς μελέτες που να εξηγούν γιατί η κατάθλιψη επηρεάζει άνδρες και γυναίκες με διαφορετικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού ρόλου των γονιδίων» είπε.
Η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε περίπου 7.000 περιοχές του γονιδιώματος που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο και στα δύο φύλα και ακόμα 6.000 περιοχές που μπορεί να εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης μόνο στις γυναίκες.
Ακόμα, η ανάλυση έδειξε ότι στις γυναίκες οι γενετικοί παράγοντες που συνδέονται με την κατάθλιψη παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικάλυψη με γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό.
Το εύρημα ίσως εξηγεί γιατί οι γυναίκες με κατάθλιψη είναι πιθανότερο να εμφανίσουν μεταβολικά συμπτώματα όπως αύξηση του βάρους.
Οι ερευνητές επισήμαναν ακόμα ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στις κλινικές μελέτες θεραπειών, και δήλωσαν πως ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα μεταφραστούν σε καλύτερη κλινική κατανόηση της κατάθλιψης στις γυναίκες.
«Αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία της εξέτασης γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με το φύλο στη μελέτη των προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο στοχευμένες θεραπευτικές στρατηγικές», κατέληξαν οι ερευνητές.
- Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς – Μιλγουόκι Μπακς 130-99: Νέα βαριά ήττα για τα «Ελάφια» – Όλα τα αποτελέσματα της βραδιάς (vids)
- Πεύκη: Εξουδετερώθηκε η οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρήκε παρέα παιδιών
- Το δουλεμπόριο Αφρικανών το πιο βαρύ έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λέει ο ΟΗΕ – Αντιδράσεις ΗΠΑ και Ευρωπαίων
- Έλενα Παπαρίζου: Η λαμπερή εμφάνιση, μετά την περιπέτεια με την υγεία της
- Μετά τον Μέσι, ο… Γκριεζμάν: Έγινε ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στο MLS
- Αυτοί που θέλουν να φέρουν την αλλαγή πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να αλλάζουν και οι ίδιοι
- Πάσχα: Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα
- «Καρφιά» από τη σύζυγο του Χολμς μετά την αποχώρηση από τον Παναθηναϊκό: «Σεβαστείτε το όνομα του…» (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 26.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/dreokt-oCd0woIR6Ww-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442