Ρέμπραντ: Λύθηκε το μυστήριο πίσω από τον σκύλο που απεικονίζεται στη Νυχτερινή Περίπολο τέσσερις αιώνες μετά
Kι όμως ο σκύλος που γαυγίζει στη «Νυχτερινή Περίπολο» (1642) δεν γεννήθηκε από τη φαντασία του Ρέμπραντ
Μια τυχαία παρατήρηση έφερε στο φως μια άγνωστη πτυχή του πιο διάσημου έργου του Ρέμπραντ. Η Άνε Λέντερς, επιμελήτρια του Rijksmuseum, ανακάλυψε ότι ο σκύλος που γαυγίζει στη «Νυχτερινή Περίπολο» (1642) δεν γεννήθηκε από τη φαντασία του καλλιτέχνη, αλλά βασίστηκε σε σχέδιο του 1619 του Ολλανδού Αντριάεν φαν ντε Βένε. Η Λέντερς εντόπισε την ομοιότητα σε έκθεση του Μουσείου Zeeuws, συγκρίνοντας με το κινητό της το σκίτσο και το έργο του Ρέμπραντ.
Η στάση του ζώου, η κλίση του κεφαλιού, το ανοιχτό στόμα και ακόμη και το περιλαίμιο είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Στον πίνακα, ο σκύλος ενισχύει τη δραματικότητα της σύνθεσης, τοποθετημένος σε μια σκοτεινή γωνιά δίπλα σε τυμπανιστή και πίσω από τον υπολοχαγό Βίλεμ φαν Ρόιτενμπουρχ.
«Πάντα ανακαλύπτουμε κάτι καινούργιο — και αυτό κάνει τον Ρέμπραντ σπουδαίο.»

Νυχτερινή Περίπολος
Η ανακάλυψη εντάσσεται στο πρόγραμμα «Operation Night Watch», μια εκτενή έρευνα και συντήρηση που ξεκίνησε το 2019.
«Νομίζουμε συχνά ότι τέτοια αριστουργήματα δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου, Τάκο Ντίμπιτς. «Όμως ο Ρέμπραντ, όπως και οι μεγάλοι Ιταλοί δάσκαλοι, αντλούσε έμπνευση από προγενέστερους καλλιτέχνες».
Η ράτσα του σκύλου παραμένει άγνωστη, με ειδικούς να διαφωνούν για το αν πρόκειται για γαλλική ή ολλανδική. «Δεν θα καταλήξουμε ποτέ στο τι ράτσα είναι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν αγαπημένος», τόνισε ο Ντίμπιτς.
Η νέα αποκάλυψη δείχνει ότι ακόμη και τα πιο μελετημένα έργα μπορούν να μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Ο Ντίμπιτς σχολίασε πως τέτοιες αποκαλύψεις δείχνουν ότι ακόμη και στα πιο διάσημα έργα, «πάντα ανακαλύπτουμε κάτι καινούργιο — και αυτό κάνει τον Ρέμπραντ σπουδαίο».
- Ο χάρτης του ΕΝΦΙΑ – Οι πλουσιότερες και οι φτωχότερες περιφέρειες
- Σήμερα η επιχείρηση εξουδετέρωσης της οβίδας που βρέθηκε στην Πεύκη
- Συνταγή: Wrap με χαλούμι και χούμους
- Ο Τραμπ απειλεί «να εξαπολύσει την κόλαση» στο Ιράν που θωρακίζει το νησί Χαργκ – Το Ισραήλ εντείνει τις επιδρομές
- «Αξιωματούχοι του Ιράν που διαπραγματεύονται φοβούνται να το πουν» λέει ο Τραμπ
- Γυμναστική: Το εμπόδιο που μας επηρεάζει όλους αλλά δεν το ξέρουμε
- Άστατος ο καιρός την Πέμπτη – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
- Γαλλία: Ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν στις κάλπες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 26.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/dreokt-oCd0woIR6Ww-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442