Κατέρρευσε ξανά η κυβέρνηση στη Γαλλία – Δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Μπαϊρού
Όπως αναμενόταν το βράδυ της Δευτέρας βρήκε τη Γαλλία χωρίς κυβέρνηση - Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα υποβάλει την παραίτησή του το πρωί της Τρίτης - Δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης
Η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού στη Γαλλία, τέταρτου πρωθυπουργού που διόρισε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την επανεκλογή του το 2022 και δεύτερου από τότε που διέλυσε την Εθνοσυνέλευση τον Ιούνιο του 2024, κατέρρευσε το βράδυ της Δευτέρας αφού δεν κατάφερε να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε.
Η Γαλλία μπαίνει σε νέα πολιτική περιδίνηση
Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του στον Γάλλο πρόεδρο το πρωί της Τρίτης μετά από μόλις εννέα μήνες στο αξίωμα.
Η Γαλλία μπαίνει σε νέα πολιτική περιδίνηση με τον Μακρόν να καλείται να επιλέξει νέο πρωθυπουργό, χωρίς να έχει καμία εύκολη επιλογή.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός μίλησε για μια «δοκιμασία αλήθειας» για την κατεπείγουσα ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους, στην ομιλία που άνοιξε σήμερα τη συνεδρίαση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει, όπως αναμενόταν, τους βουλευτές.
Υπέρ της κυβέρνησης Μπαϊρού ψήφισαν 194 βουλευτές, ενώ 364 ψήφισαν κατά
H Liberation σημειώνει ότι ο Φρανσουά Μπαϊρού καταψηφίστηκε από περισσότερους βουλευτές σε σχέση με τον Μισέλ Μπαρνιέ, η κυβέρνηση του οποίου είχε καταρρεύσει μετά από μόλις τρεις μήνες τον περασμένο Δεκέμβριο.
331 βουλευτές ψήφισαν κατά του Μπαρνιέ, ενώ τώρα 364 – 33 περισσότεροι – καταψήφισαν τον Μπαϊρού.
Αν και η ήττα του Φρανσουά Μπαϊρού ήταν αναμενόμενη, τα αποτελέσματα είναι αναπάντεχα, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Αλεξάντρ Κούσνερ.
«Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και από το εσωτερικό του κεντρώου συνασπισμού, πιθανώς από τους συντηρητικούς – τους Ρεπουμπλικανούς – ορισμένοι βουλευτές ψήφισαν κατά του Μπαϊρού», δήλωσε στο BBC News.
«Αυτό σημαίνει ότι εντός της προεδρικής συμμαχίας υπάρχουν ήδη σαφείς ρωγμές και διαιρέσεις, κάτι που μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα», πρόσθεσε ο Κούσνερ.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν επιλύει τα δύο κύρια προβλήματα, τόνισε ο Κούσνερ, που είναι το τέλος της πολιτικής αδιεξόδου στη Γαλλία και η συνεχιζόμενη κρίση χρέους.
Ελιζέ: Ο νέος πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί «στις επόμενες ημέρες»
Το γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διορίσει τον νέο πρωθυπουργό «στις επόμενες ημέρες».
Ο Guardian γράφει ότι ένα πράγμα που πρέπει να δούμε είναι τι σημαίνει στην πράξη αυτό που ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Συνήθως, γράφει το βρετανικό μέσο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν επιτρέπει σε άλλους να καθορίσουν την ατζέντα, συνεπώς μπορεί να διορίσει τον νέο πρωθυπουργό πριν από τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου από το κίνημα Bloquons Tout («Ας μπλοκάρουμε τα πάντα»).
Ο Guardian σημειώνει ότι ο υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ζεράλντ Νταρμανέν θεωρούνται πιθανοί υποψήφιοι, αλλά ίσως ο Μακρόν κάνει την έκπληξη και επιλέξει κάτι τελείως διαφορετικό.
BBC: Οι τρεις επιλογές του Μακρόν
Το BBC αναφέρεται στις τρεις επιλογές που έχει ο Εμανουέλ Μακρόν.
- Να επιλέξει έναν νέο πρωθυπουργό. Η επιλογή ενός ονόματος που δεν θα απορριφθεί αμέσως από μία από τις μεγάλες κοινοβουλευτικές παρατάξεις μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση και πέρσι η διαδικασία αυτή πήρε αρκετές εβδομάδες στον Μακρόν. Εν τω μεταξύ, ο Μπαϊρού θα παραμείνει πιθανότατα ως προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι να διοριστεί ο διάδοχός του.
- Ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να προκηρύξει νέες κοινοβουλευτικές εκλογές. Αυτό θα άλλαζε την τρέχουσα σύνθεση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμη πιο αποφασιστική νίκη για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, γράφει το BBC.
- Ο Μακρόν έχει επίσης τη δυνατότητα να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, στις οποίες δεν θα μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα, καθώς η δεύτερη θητεία του λήγει το 2027. Ορισμένες κοινοβουλευτικές ομάδες τον έχουν καλέσει να ακολουθήσει αυτή την οδό, αλλά ο ίδιος έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.
Πάντως, πολιτικές δυνάμεις καλούν τον Μακρόν να παραιτηθεί, όπως η Ανυπότακτη Γαλλία.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε ως «νίκη» την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού και κάλεσε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να παραιτηθεί.
«Ο Μπαϊρού έπεσε. Νίκη και ανακούφιση για τον λαό», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο Μακρόν βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή απέναντι στον λαό. Και αυτός πρέπει να φύγει», πρόσθεσε.
🇫🇷 French PM #Bayrou‘s government toppled in confidence vote, plunging #France into renewed crisis.
🔴 Watch #LIVE on @FRANCE24https://t.co/uAiPpI6bNd
— FRANCE 24 English (@France24_en) September 8, 2025
Το in σας μετέφερε όλες τις εξελίξεις από τη Γαλλία
- Σκόπια: Μεγάλη διαδήλωση εν όψει της δίκης για τη θανατηφόρα πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο στην Κότσανη
- Μουζακίτης: «Μας κράτησε η δύναμη που έχουμε σαν ομάδα – Μου έλειψε ο Κωστούλας» (vid)
- Καναδάς: Τύπος κλέβει λεωφορείο, σταματά στις στάσεις, η αστυνομία του δίνει συγχαρητήρια
- Ρέτσος: «Νομίζω ότι αδικήσαμε του εαυτούς μας σε αυτή την προκριματική διαδικασία» (vid)
- Μεξικό: Επεισόδια μπροστά από το προεδρικό μέγαρο σε διαδήλωση εναντίον των καρτέλ [βίντεο]
- Η Σκωτία έχασε στο Καραϊσκάκη αλλά η εξέδρα της πανυγύρισε (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 16.11.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/11/jonathan-borba-_fNHmp5q3lA-unsplash-315x220.jpg)














![Μεξικό: Επεισόδια μπροστά από το προεδρικό μέγαρο σε διαδήλωση εναντίον των καρτέλ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/11/mexico-213-315x220.jpg)






![Γάζα: Αυτό είναι το αμερικάνικο σχέδιο διχοτόμησής της σε «πράσινη» και «κόκκινη ζώνη» [Χάρτης]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/11/2025-11-11T121255Z_1719846202_RC22NHAJPKYJ_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-GAZA-ELECTRICITY-315x220.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442