Η εταιρεία X του Έλον Μασκ μηνύει την Νέα Υόρκη
Η X Corp του Έλον Μασκ μηνύει τη Νέα Υόρκη για νόμο που ρυθμίζει την παρακολούθηση περιεχομένου στα social media
Η X Corp, η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον Έλον Μασκ και λειτουργεί την πλατφόρμα X (πρώην Twitter), κατέθεσε αγωγή κατά της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα ενός νέου νόμου που απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων να αποκαλύπτουν πώς διαχειρίζονται και παρακολουθούν ζητήματα όπως η ρητορική μίσους, ο εξτρεμισμός, η παραπληροφόρηση, η παρενόχληση και η ξένη πολιτική παρέμβαση.
Η προσφυγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και, σύμφωνα με την X, ο νόμος την υποχρεώνει να δημοσιοποιήσει «ιδιαίτερα ευαίσθητο και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο» που ενδέχεται να προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Το επίδικο της υπόθεσης
Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία υποστηρίζει πως αυτή η απαίτηση μπορεί να οδηγήσει σε αγωγές και σοβαρά πρόστιμα, εάν η X δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του κράτους.
Η X επισημαίνει επίσης ότι ο νόμος της Νέας Υόρκης μοιάζει με ανάλογο νόμο της Καλιφόρνια, του οποίου η εφαρμογή έχει ανασταλεί εν μέρει από ομοσπονδιακό εφετείο λόγω ανησυχιών για περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου.
Στην αγωγή αναφέρεται επίσης επιστολή δύο νομοθετών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η X και προσωπικά ο Έλον Μασκ έχουν «ανησυχητικό ιστορικό» στον χειρισμό περιεχομένου που μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντική απειλή για τη δημοκρατία.
Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούμενη στην υπόθεση είναι η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.
Μέχρι στιγμής, το γραφείο της δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση.
Η νομική μάχη αυτή αποτελεί άλλη μία ένδειξη της ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και τεχνολογικών κολοσσών για τα όρια της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο.
- Airbnb: Νέα άνοδος για τον αριθμό των καταλυμάτων τον μήνα Νοέμβριο
- Γουίντχορστ: «Είμαι σκεπτικός για το αν έχει επιτυχία το NBA Europe, θα ήθελα να γίνει σε συνεργασία με τη Euroleague» (vid)
- Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [εικόνες]
- Τουρκία: Στα χέρια της αστυνομίας 115 μέλη του ISIS – Σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη
- Ένας… πολύ Ψυχρός Πόλεμος – Η Αρκτική ως το επόμενο πιο «θερμό» μέτωπο του πλανήτη
- Η επιστήμη ξέρει πόσα κιλά παίρνουμε μέσα στις γιορτές
- Gen Z: Οι εργαζόμενοι προσδοκούν ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μέσω ΑΙ – Τα αφεντικά όμως διαφωνούν
- Ακρίβεια: Η ημέρα της Μαρμότας για τους καταναλωτές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)










![Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [εικόνες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Capture-174-132x85.jpg)
























![Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [εικόνες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Capture-174-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442