Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Συρία: Ο Αχμεντ αλ Σάρα προσκλήθηκε στην αραβική σύνοδο κορυφής για τη Γάζα

Συρία: Ο Αχμεντ αλ Σάρα προσκλήθηκε στην αραβική σύνοδο κορυφής για τη Γάζα

«Ο Αχμεντ αλ Σάρα έλαβε επίσημη πρόσκληση» από τον Φάταχ αλ Σίσι «για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου» για τη Γάζα που θα διεξαχθεί στο Κάιρο.

Ο νέος πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ Σάρα προσκλήθηκε στην αραβική σύνοδο κορυφής για τη Γάζα που θα διεξαχθεί στις 4 Μαρτίου στο Κάιρο, μια πρώτη πρόσκληση σε σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου μετά την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Ασαντ από τη Δαμασκό, ανακοίνωσε το γραφείο του (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, ο αλ Σάρα).

«Ο Αχμεντ αλ Σάρα έλαβε επίσημη πρόσκληση από τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στις 4 Μαρτίου», ανέφερε η συριακή προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Η Συρία είχε αποκλειστεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο στα τέλη του 2011

Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε σχέση με αυτό του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που θέλει να πάρει τον έλεγχο του παλαιστινιακού θύλακα και να εκτοπίσει τους κατοίκους του.

Η Συρία είχε αποκλειστεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο στα τέλη του 2011 μετά την αιματηρή καταστολή από τον Ασαντ των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, πριν ανακτήσει την έδρα της στην αραβική διπλωματική σκηνή το 2023.

Είναι η πρώτη πρόσκληση του είδους αυτού από τότε που ο Σάρα ηγήθηκε του συνασπισμού των ισλαμιστικών παρατάξεων ανταρτών που ανέτρεψαν τον Ασαντ στις 8 Δεκεμβρίου, βάζοντας τέλος σε δεκαετίες διακυβέρνησης της οικογένειάς του και ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα σελίδα με τις αραβικές χώρες.

Καταστολή κατά της αντιπολίτευσης

Ο Σίσι, πρόεδρος της Αιγύπτου περισσότερο από μια δεκαετία, ο οποίος υποστήριζε την εξουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ, διεξήγαγε στη χώρα του καταστολή κατά της αντιπολίτευσης, κυρίως κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία τέθηκε εκτός νόμου και χιλιάδες υποστηρικτές της φυλακίστηκαν.

Οι δύο χώρες συνεργάζονταν κυρίως σε θέματα ασφάλειας, εστιάζοντας στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 09 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο