Taste Atlas χωρίς άρωμα Ελλάδας δεν γίνεται. Ο διεθνής οδηγός γεύσεων ανανέωσε τη λίστα με τα καλύτερα πιάτα με τυρί στον κόσμο και η χώρα μας είχε την τιμητική της.
Ένα ελληνικό πιάτο πήρε βαθμολογία 4,6 (με άριστα το πέντε) και κατέκτησε την κορυφή.
Ο λόγος για το αγαπημένο σε όλους σαγανάκι. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η προβολέτα από την Αργεντινή και την τριάδα συμπλήρωσε το Σβρλίσκι Μπελμούζ από τη Σερβία.
«Το σαγανάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό ορεκτικό όπου διάφορα λαχανικά, κρέατα ή θαλασσινά, όπως γαρίδες ή μύδια, τυλίγονται σε τυρί και στη συνέχεια τηγανίζονται ή τσιγαρίζονται. Το τυρί μπορεί να παρασκευαστεί και μόνο του, χωρίς κανένα συνοδευτικό. Στη συνέχεια ψήνεται στο τηγάνι μέχρι να αποκτήσει την χαρακτηριστική χρυσαφένια κρούστα του και σερβίρεται στο λεγόμενο σαγκάνι, ένα μικρό τηγάνι με δύο λαβές στο οποίο τηγανίστηκε», αναφέρει ο Taste Atlas για το σαγανάκι.
Και προσθέτει: «Παλαιότερα, η λέξη σαγανάκι αναφερόταν σε μια μέθοδο καρύκευσης του ντόπιου τυριού από Έλληνες αγρότες, οι οποίοι τηγανίζουν διάφορες ποικιλίες τυριού όπως φέτα, κεφαλοτύρι ή μανούρι. Ενώ οι τοπικές παραλλαγές του πιάτου περιλαμβάνουν τη χρήση τυριού φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα πρόβειου γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο σφιχτό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάσει το σχήμα του».