Σεισμός: «Περνάμε μία περίοδο ύφεσης, προετοιμάζεται νέα φάση έξαρσης στην Ελλάδα»
Ο σεισμός στην Τουρκία έστρεψε το ενδιαφέρον των πολιτών και στη χώρα μας με τους ειδικούς να απαντούν.
Ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός στην Τουρκία, με επίκεντρο την περιοχή Κάλε της επαρχίας Μαλάτια, επανέφερε στον δημόσιο διάλογο το θέμα επηρεασμού της Ελλάδας με τον διδάκτωρ Σεισμολογίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Γεράσιμο Παπαδόπουλο να είναι καθησυχαστικός χωρίς ωστόσο να προσπερνά ότι συμπληρώσαμε μια ολόκληρη τριετία κατά την οποία δεν έχουμε ισχυρό σεισμό.
Με την χώρα μας να διανύει μια σεισμική ύφεση ο γνωστός σεισμολόγος δήλωσε ότι στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώσαμε μια ολόκληρη τριετία κατά την οποία δεν έχουμε ισχυρό σεισμό, με μέγεθος 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο.
Στις 12 Οκτωβρίου συμπληρώσαμε μια ολόκληρη τριετία κατά την οποία δεν έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα
«Φαίνεται παράδοξο διότι την προηγούμενη τριετία 2019 – 2021, είχαμε έξι μεγάλους σεισμούς με μεγέθη 6,6 Ρίχτερ, 7 Ρίχτερ στη Σάμο, στο Δαμάσι 6,3 Ρίχτερ» σημείωσε (ACTION24) ο κ. Παπαδόπουλος εξηγώντας «εκείνη την τριετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας με έξι σεισμούς οι οποίοι αθροιστικά υπερέβαιναν το μέσο όρο».
«Να υπάρχει εγρήγορση»
Με μεγάλη προσοχή στα λεγόμενά του χωρίς ίχνος κινδυνολογίας εξήγησε: «Τώρα περνάμε μία περίοδο σεισμική ύφεσης, αλλά προετοιμάζεται η επόμενη φάση σεισμικής έξαρσης» υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην χαλαρώνουμε, να υπάρχει εγρήγορση με μέτρα προετοιμασίας και αντισεισμικό σχεδιασμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί κανείς να πει που και πότε θα είναι ο επόμενος ή οι επόμενοι ισχυροί σεισμοί επιμένοντας πως «εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η προετοιμασία».
Ο σεισμός στην Τουρκία
Όσον αφορά στο σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς δεν είχε τόσο μεγάλο μέγεθος για να επηρεάσει την Ελλάδα και τη γύρω περιοχή. Πρόσθεσε ότι ο εν λόγω σεισμός συνδέεται με τον ισχυρό σεισμό που είχε γίνει πέρυσι μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στη γειτονική χώρα και είχε αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι συνέχεια του περσινού σεισμού, έγινε στην προέκταση, προς τα βόρεια, του μεγάλου ρήγματος που είχε ενεργοποιηθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο στην Τουρκία» σημείωσε ο Γ. Παπαδόπουλος.
- Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Οργή και προβληματισμός στη ΝΔ για τον Μακάριο Λαζαρίδη – Αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις Μητσοτάκη
- Το καλύτερο για τον σκύλο μας είναι να είμαστε συνεχώς «αγκαζέ» – Σωστά;
- Η Ευρώπη υψώνει «τείχος» στον χάλυβα
- Εκλογές στο Περού: Καταγγελίες για νοθεία ανεβάζουν την ένταση
- Κεφαλονιά: Συγκλονίζει ο πατέρας της 19χρονης – «Έχασα τον άγγελό μου – Το παιδί μου το παγίδευσαν»
- Ζωζώ Σαπουντζάκη: Είναι κατάκοιτη και δεν γνωρίζει για τον θάνατο του συντρόφου της
- Η προκλητική κίνηση του Σιμεόνε στους οπαδούς της Μπαρτσελόνα: «Ώρα για ύπνο» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442