Οι υπερτροφές του φθινοπώρου: Αυτές που αξίζει να βάλουμε στο πιάτο μας
Το καλοκαίρι έφυγε και μαζί του έφυγαν και οι υπερτροφές των θερινών μηνών. Αυτές ήρθαν τώρα και θα θωρακίσουμε την υγεία μας με ό,τι καλύτερο έχει να μας προσφέρει το φθινόπωρο.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το επιβαρυμένο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε πάντα πιστοί σε ένα υγιεινό και πλήρες διατροφικό πλάνο. Όμως υπάρχουν κάποιες υπερτροφές που μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας.
Η φύση διαθέτει πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά καρπούς καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
Το φθινόπωρο μάλιστα προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή μας με χρώμα, γεύση αλλά και με άφθονα οφέλη για την υγεία μας.
Παντζάρι
Γεμάτο πολύτιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσια πηγή βεταΐνης, αδιάλυτων φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, που είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος, μαγγανίου, σιδήρου, καλίου, αντιοξειδωτικών αλλά και βιταμίνης C για ισχυρό ανοσοποιητικό.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο χυμός παντζαριού είναι το αγαπημένο ρόφημα πολλών αθλητών, αφού έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και την απόδοση στις προπονήσεις.
Κολοκύθα
Το κατεξοχήν φθινοπωρινό λαχανικό!
Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει την όραση.
Επιπλέον, το β-καροτένιο, το συστατικό που η κίτρινη κολοκύθα περιέχει σε αφθονία, διαθέτει μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Έρευνα του πανεπιστημίου Harvard σε 40.000 άντρες βρήκε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες για καρδιακά νοσήματα.
Bonus: Οι σπόροι της κολοκύθας είναι γεμάτοι φυτοοιστρογόνα, που προλαμβάνουν την υπέρταση.
Ρόδι
Ας σκεφτούμε τους σπόρους του ροδιού, με το χρώμα του ρουμπινιού, σαν πολύτιμους λίθους.
Είναι θησαυρός για την υγεία μας και μπορούμε να τον βρούμε στο μανάβικο αυτή την εποχή.
Το ρόδι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και τη φλεγμονή.
Παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
H κατανάλωσή του, τέλος, σχετίζεται με την καλή λειτουργία της πέψης και τη βελτίωση της υγείας του δέρματος.
Γλυκοπατάτα
Μη σας ξεγελά η γλυκιά τους γεύση – οι γλυκοπατάτες έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Linus Pauling στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, το μαγγάνιο που περιέχουν βοηθά το σώμα να μεταβολίσει υδατάνθρακες και, ως εκ τούτου, να διατηρήσει ομαλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Θεωρούνται σπουδαία πηγή βιταμινών Β6, οι οποίες είναι εξαιρετικές στη διάσπαση ομοκυστεΐνης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στη σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών, όπως τονίζει μελέτη του Harvard.
* Πηγή: Vita
- Hellenic Train: Διακόπηκαν τα δρομολόγια στο τμήμα Λάρισα – Λειανοκλάδι λόγω της υπερχείλισης του Ενιπέα
- Πασκουάλ για την Μπαρτσελόνα και το NBA Europe: «Είμαστε στην Euroleague»
- Μαλακάσα: Οδηγός χάνει τον έλεγχο και πέφτει πάνω στις προστατευτικές μπάρες και σε λεωφορείο
- Δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω» – Το ηχητικό που ανατρέπει την ομολογία στην υπόθεση
- Τσερνόμπιλ: Η προστατευτική κατασκευή δεν μπλοκάρει πλέον τη ραδιενέργεια οκτώ μήνες μετά το πλήγμα
- Κακοκαιρία Byron: Συναγερμός στη Λάρισα – Πλημμύρισαν τα πρώτα σπίτια από την υπερχείλιση του Ενιπέα
- Ο Μπόρζες αποθέωσε τον Ιωαννίδη μετά από το Μπενφίκα – Σπόρτινγκ
- Ποιοτική απασχόληση: Για την εργασιακή Ιθάκη… είναι μακρύς ο δρόμος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442