Τηλεργασία: Γιατί η Ελλάδα είναι τελευταία στους ψηφιακούς νομάδες
Συγκαταλέγεται στις χειρότερες χώρες, σύμφωνα με τον δείκτη της Brother UK - Βασικά κριτήρια η ταχύτητα του Wi-Fi, το κόστος ενοικίασης διαμερίσματος και ρεύματος, η ασφάλεια και τα έξοδα διαβίωσης
Παρά την πλούσια ιστορία, τον ήλιο και τη θάλασσα ή τα σχετικά χαμηλά ενοίκια σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρέθηκαν στον πάτο του δείκτη για την τηλεργασία στην Ευρώπη της Brother UK.
Η θυγατρική της ιαπωνικής εταιρείας τεχνολογίας με ειδίκευση στους εκτυπωτές δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Δείκτη για τους Εξ Αποστάσεως Εργαζομένους (European Remote Worker Index), με τα αποτελέσματα να μην είναι διόλου κολακευτικά για τις ελληνικές πόλεις.
Βεβαίως, τέτοιου είδους έρευνες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με επιφύλαξη, καθώς η επιλογή προορισμού για έναν μετακινούμενο εργαζόμενο είναι μάλλον υποκειμενική και μπορεί να καθορίζεται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα από τον καιρό και το φαγητό
Συγκεκριμένα, η Αθήνα βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας με συνολική βαθμολογία 50,34%. Δεύτερη από το τέλος είναι η Θεσσαλονίκη, με συνολικό σκορ 50,87% και τέταρτη χειρότερη είναι η Πάτρα με 52,33%. Στην περιγραφή των ελληνικών πόλεων, ο δείκτης υπογραμμίζει το έλλειμμα ασφάλειας ως βασικό παράγοντα για τη χαμηλή βαθμολογία.
Αντιθέτως, στις πρώτες θέσεις έρχονται το Λουξεμβούργο, το Ολομοουτς της Τσεχίας, το Ρότερνταμ στην Ολλανδία, το Ααλμποργκ της Δανίας και το Ρέικιαβικ.
Επιπλέον, καμία ελληνική πόλη δεν βρίσκεται στη λίστα των 10 φθηνότερων προορισμών για ψηφιακούς νομάδες (εκεί πρωταγωνιστούν άλλες βαλκανικές πόλεις στη Βοσνία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία), αλλά ούτε και σε αυτήν των 10 πιο ακριβών (εκεί πρωταγωνιστούν ελβετικές πόλεις, το Λονδίνο και το Δουβλίνο).
Παράγοντες
Η έρευνα συνυπολόγισε μια σειρά από παράγοντες που κάνουν μια πόλη ελκυστική για ψηφιακούς νομάδες, όπως είναι η ταχύτητα του Wi-Fi, το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η ασφάλεια εντός της χώρας και το γενικό κόστος ζωής.
Τα στοιχεία αυτά συνυπολογίστηκαν με διαφορετικούς πολλαπλασιαστές για να διαμορφωθεί μια συνολική βαθμολογία με άριστα το 100.
Βεβαίως, τέτοιου είδους έρευνες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με επιφύλαξη, καθώς η επιλογή προορισμού για έναν μετακινούμενο εργαζόμενο είναι μάλλον υποκειμενική και μπορεί να καθορίζεται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα από τον καιρό και το φαγητό.
Έτσι, η Ελλάδα φιγουράρει στη θέση 32 παγκοσμίως (25η στην Ευρώπη) στον Παγκόσμιο Δείκτη Τηλεργασίας του 2023 της εταιρείας λογισμικού κυβερνοασφάλειας Nordlayer, ενώ η Αθήνα είναι 17η παγκοσμίως (και μόλις 8η στην Ευρώπη) στη διαδικτυακή βαθμολογία του Nomadlist.com, που βασίζεται στις κριτικές των χρηστών.
Εν τούτοις, ο δείκτης της Brother UK καθιστά σαφές πως η χώρα μας θα πρέπει να επενδύσει σημαντικά στις υποδομές των πόλεών της (ταχύτητα Διαδικτύου, ασφάλεια, συγκοινωνίες) για να γίνει ένας πραγματικά ελκυστικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες.
- Ρωσία: Ο Πούτιν θεωρεί «ύψιστη προτεραιότητα» την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας
- Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 23 πολιτικοί κρατούμενοι βάσει του νόμου περί αμνηστίας
- Μεξικό: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Αμερικανούς «να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια»
- Βενεζουέλα: Απεργία πείνας ξεκίνησαν πάνω από 200 κρατούμενοι που δεν καλύπτονται από την αμνηστία
- Μεξικό: Κύμα βίας πυροδοτεί ο θάνατος του Ελ Μέντσο – Εκκληση για ψυχραιμία από τη Σέινμπαουμ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος
- WhatsApp: Ανακοίνωσε πρόσβαση στο ιστορικό ομαδικών μηνυμάτων
- Δασμοί Τραμπ: Νέος γύρος αντιδράσεων από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)














































![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442