Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τηλεργασία: Ονειρεύεστε την προαγωγή σας; Ώρα να επιστρέψετε στο γραφείο

Τηλεργασία: Ονειρεύεστε την προαγωγή σας; Ώρα να επιστρέψετε στο γραφείο

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία και τι συνιστούν οι ειδικοί

Οι περισσότεροι συστηθήκαμε μαζί της στην πανδημία του κορονοϊού. Ορισμένοι την λατρέψαμε τόσο που εξακολουθούμε να έχουμε σχέση μαζί της και επ’ ουδενί δεν σκεφτόμαστε να την διακόψουμε.

Ο λόγος για την τηλεργασία που έκανε πολλούς να ξανασυστηθούν με τη δουλειά τους μέχρι και να αγαπήσουν το ατελείωτο 9:00 – 17:00.

Για ένα μεγάλο διάστημα, όσοι δούλευαν από απόσταση, φαίνονταν να τα έχουν όλα. Καθόλου μετακινήσεις, καλύτερη συγκέντρωση και φυσικά η δυνατότητα να βάζουν κανένα… πλυντήριο στο διάλειμμα.

Και κάπου εδώ το όνειρο τελειώνει. Νέα έρευνα δείχνει πως όσοι εργάζονται από απόσταση, βρίσκονται σε απόσταση όχι μόνο από τον χώρο εργασίας τους, αλλά και από την πιθανότητα να πάρουν προαγωγή.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όσοι επέλεξαν την τηλεργασία προήχθησαν 31% λιγότερο από όσους εργάστηκαν στο γραφείο, είτε με πλήρη απασχόληση είτε σε υβριδική βάση, σύμφωνα με ανάλυση δύο εκατομμυρίων υπαλλήλων από την εταιρεία παροχής δεδομένων απασχόλησης Live Data Technologies. Οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν επίσης λιγότερη καθοδήγηση, ένα κενό που είναι ιδιαίτερα έντονο για τις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα στοιχεία

Από τους εργαζόμενους που εργάστηκαν με πλήρη απασχόληση σε γραφείο, το 5,6% έλαβε προαγωγή το 2023, σύμφωνα με τη Live Data Technologies, έναντι 3,9% εκείνων που εργάζονταν εξ αποστάσεως, σημειώνει το άρθρο της Wall Street Journal.

«Υπάρχει κάποια προκατάληψη εγγύτητας», λέει ο Nick Bloom, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που μελετά την εξ αποστάσεως εργασία και τις πρακτικές διαχείρισης, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι. «Το ονομάζω κυριολεκτικά διάκριση» δηλώνει ο ίδιος.

Όταν πρόκειται για αυξήσεις ή προαγωγές, είναι πιο πιθανό να ανταμείψουν τους υπαλλήλους που καταβάλλουν προσπάθεια στο να πάνε στο γραφείο

Το 2023 όσοι επέλεξαν την τηλεργασία προήχθησαν 31% λιγότερο απ’ όσους εργάστηκαν διά ζώσης

Από τότε που η πανδημία της Covid-19 ανέτρεψε τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι Αμερικανοί, αναγκάζοντας τις εταιρείες και τους εργαζόμενους να βρουν έναν νέο τρόπο συνεργασίας, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο σχετικά με τις προσπάθειες επιστροφής στο γραφείο.

Ενώ πολλοί εργασιακοί χώροι έχουν υιοθετήσει υβριδικές πολιτικές ή έχουν επιστρέψει πλήρως στη διά ζώσης εργασία, σχεδόν το 20% όλων των εργαζομένων εξακολουθούν να εργάζονται πλήρως εξ αποστάσεως, σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου από το Γραφείο Απογραφής και το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

Σχεδόν το 90% των διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι, όταν πρόκειται για αυξήσεις ή προαγωγές, είναι πιο πιθανό να ανταμείψουν τους υπαλλήλους που καταβάλλουν προσπάθεια στο να πάνε στο γραφείο. Στην ηλεκτρονική έρευνα που διεξήχθη πέρυσι από την εταιρεία παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών KPMG σε 1.325 διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών σε 11 χώρες, σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα εργάζονται σε γραφεία με πλήρη απασχόληση για  τρία ακόμη χρόνια.

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο»

Η 26χρονη Erin Villela μετακόμισε πέρυσι στη Φλόριντα για να εργαστεί σε πλήρως απομακρυσμένη βάση και να είναι πιο κοντά στην οικογένειά της.

Έκτοτε, η Villela, η οποία εργάζεται για μια εταιρεία στελέχωσης προσωπικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, λέει ότι δεν έχει επισυναφθεί σε τόσα πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δυσκολεύεται να ενημερώνεται για τα νέα της εταιρείας. Όταν ήταν υποψήφια για προαγωγή, λέει ότι την προσπέρασαν αφού της είπαν ότι η εταιρεία ήθελε η ηγεσία να βρίσκεται στο γραφείο.

«Αισθάνομαι λίγο χαμένη», λέει η ίδια.

Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου δύσκολου τηλεφωνήματος με έναν πελάτη, της έλειψε το γεγονός ότι δεν είχε κοντά της έναν συνάδελφο για να την καθοδηγήσει διακριτικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Η τηλεργασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για τις νεαρές γυναίκες που προσπαθούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους

Η τηλεργασία συνίσταται σε όσους είναι εδραιωμένοι στον χώρο εργασίας τους και όχι σε όσους βρίσκονται στην αρχή

«Απλώς δεν είχα συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο του να μην μπορώ να αναπτυχθώ τόσο πολύ, να είμαι πρακτικά στο γραφείο», προσθέτει.

Η τηλεργασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για τις νεαρές γυναίκες που προσπαθούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, λέει η Emma Harrington, επίκουρη καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Η μείωση ή ακόμη και έλλειψη ενός feedback ήταν πιο εμφανείς στις γυναίκες, σημειώνει η ίδια. Ορισμένοι εργαζόμενοι που δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τη δουλειά τους στο χώρο εργασίας λένε ότι επιλέγουν ούτως ή άλλως το γραφείο, έχοντας υπόψιν τους τον αντίκτυπο στην καριέρα τους.

Η Marylynn Rodriguez ζει στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, 130 μίλια από την έδρα της εταιρείας της στη Silicon Valley, αλλά εξακολουθεί να πηγαίνει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Φεύγει από το σπίτι γύρω στις 4 το πρωί για να προλάβει την κίνηση και φτάνει στο γραφείο 2½ ώρες αργότερα.

Όπως εξηγεί η ίδια, το κάνει επειδή βρίσκεται στην αρχή της καριέρας της, επιπλέον απολαμβάνει τη συνεργασία πρόσωπο με πρόσωπο.

Τα καλά νέα

Για τους Αμερικανούς που μένουν πιστοί στην τηλεργασία, ένα καλό νέο είναι ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν καμία διαφορά στα ποσοστά προαγωγής μεταξύ των υβριδικών εργαζομένων και εκείνων που πηγαίνουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, λέει ο Bloom, οικονομολόγος του Στάνφορντ.

Η έρευνα του Bloom έχει διαπιστώσει ότι οι πλήρως απομακρυσμένοι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί από τους συναδέλφους τους που εργάζονται εξ’ ολοκλήρου στο γραφείο, αλλά επειδή οι πρώτοι χάνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις, οι προοπτικές προαγωγής τους τείνουν να μειώνονται.

Η τηλεργασία τείνει να είναι καλύτερη για άτομα που είναι ήδη εδραιωμένα στην καριέρα τους και έχουν τις δεξιότητες και τις σχέσεις που θα τους βοηθήσουν να κερδίσουν προαγωγές, λένε ο Bloom και άλλοι ερευνητές που μελετούν τους χώρους εργασίας.

«Τρεις ημέρες την εβδομάδα είναι αρκετές» λέει ο Bloom. «Δεν είσαι εκτός οπτικού πεδίου και δεν ξεχνιέσαι» καταλήγει.

Sports in

Στο «καμίνι» του ΣΕΦ για το προβάδισμα πρόκρισης ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο κατάμεστο ΣΕΦ για το Game 3 των playoffs της Euroleague με μοναδικό στόχο να κάνει το 2-1 στη σειρά των προημιτελικών απέναντι στη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024