Σικελία: Συναγερμός για συντριβάνια λάβας από την Αίτνα – Έκλεισε το αεροδρόμιο της Κατάνια
Υπάρχει κίνδυνος για υπερχείλιση λάβας από πλαγιά νότια του κρατήρα
Για επικίνδυνα συντριβάνια λάβας προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία στην μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Σικελίας, την Κατάνια όπου ανεστάλησαν οι διεθνείς πτήσεις λόγω της ενεργοποίησης του ηφαιστείου της Αίτνας, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
«Εξαιτίας μιας έκρηξης της Αίτνας (…) όλες οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις ματαιώνονται μέχρι τις 13:00» (14:00 ώρα Ελλάδας), ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο.
Συναγερμός για συντριβάνια λάβας
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV), υπάρχει κίνδυνος για υπερχείλιση λάβας από πλαγιά νότια του κρατήρα.
Στάχτες καλύπτουν τον εναέριο χώρο της περιοχής, με το ηφαιστειακό νέφος να νέφος κατευθύνεται προς το Νότο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Ήδη έκλεισε ο ενάεριος χώρος πάνω από το αεροδρόμιο Fontanarossa , για λόγους ασφαλείας. Όλες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις από την πόλη της Σικελίας έχουν ανασταλεί, ενώ η εταιρεία διαχείρισης καλεί τους επιβάτες να παρουσιαστούν στο αεροδρόμιο μόνο αφού συμβουλευτούν την αεροπορική τους εταιρεία.
Etna in eruzione, chiuso l’aeroporto di Catania pic.twitter.com/qTmhRQ7Ba2
— Albino Contentezza 🇮🇹 (@Albinocontente4) August 14, 2023
Με ύψος 3.324 μέτρα, η Αίτνα είναι το πιο ψηλό ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Έχει εκραγεί επανειλημμένα στη διάρκεια των 500.000 τελευταίων ετών.
Πέρυσι, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, περίπου 10 εκατ. επιβάτες πέρασαν από το διεθνές αεροδρόμιο της Κατάνια, το οποίο εξυπηρετεί το ανατολικό τμήμα της Σικελίας, ενός από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας.
- Τενεσί: 32χρονη σκότωσε τους δύο γιους της και την 88χρονη γιαγιά της και μετά αυτοκτόνησε
- Στρες: Τέσσερις τεχνικές για να το καταπολεμήσεις
- Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες
- Hi-tech «στρατηγείο» για τον έλεγχο του Αιγαίου – Επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο
- Συνταγή: Βελούδινη πρασόσουπα
- Βενεζουέλα: Η προσωρινή πρόεδρος δημιούργησε επιτροπή για την απελευθέρωση του Νικολάς Μαδούρο
- Τα δύο συστατικά για ένα επιτυχημένο πρωινό
- Καιρός: Θυελλώδεις νοτιάδες σε Ιόνιο και Αιγαίο – Πού θα έχει ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 05.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cody-board-w59DM6d6uxM-unsplash-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442