Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετανάστες στον Έβρο: Απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τη νησίδα κοντά στη Νέα Βύσσα μετά από τουρκική επιχείρηση

Μετανάστες στον Έβρο: Απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τη νησίδα κοντά στη Νέα Βύσσα μετά από τουρκική επιχείρηση

Παραμένει άγνωστο πόσοι από τους μετανάστες παραμένουν πάνω στη νησίδα τουρκικής κυριότητας κοντά στη Νέα Βύσσα.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν σε νησίδα του ποταμού Έβρου κοντά στη Νέα Βύσσα απομακρύνθηκαν μετά από τουρκική επιχείρηση σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος βρίσκεται στον Έβρο.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πόσοι από τους ανθρώπους παραμένουν πάνω στη νησίδα αφού η επιχείρηση απομάκρυνσης των τουρκικών αρχών δεν είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα. Θυμίζουμε ότι στις 4 Ιουνίου οι ελληνικές αρχές διέσωσαν 91 μετανάστες και πρόσφυγες από νησίδα στην περιοχή Μαράσια.

Πόσοι μετανάστες ήταν στη νησίδα

Η ομάδα καταγραφής περιστατικών κινδύνου Alarm Phone είχε ενημερώσει ότι στη νησίδα βρίσκονταν περίπου 330 άτομα, χωρισμένα σε τρεις ομάδες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες βρίσκονταν στη νησίδα για τρεις ημέρες.

Οι ίδιοι έστελναν φωτογραφίες στη συγκεκριμένη ομάδα, με ελληνικές δυνάμεις να διακρίνονται απέναντι από τη νησίδα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση

Δείτε τις φωτογραφίες που έβγαζαν από τη νησίδα

Οι τουρκικές αρχές, που πραγματοποίησαν την επιχείρηση το πρωί της Τετάρτης, μετέφεραν πίσω στην Τουρκία τους ανθρώπους που το επιθυμούσαν. Αυτοί που παραμένουν επιθυμούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και να ζητήσουν άσυλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο έλεγχος της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού με βάση τη συνοριακή γραμμή που καθορίζεται στο πρωτόκολλο του 1926 έδειξε ότι η νησίδα είναι τουρκική, γι’ αυτό και η Ελλάδα έστειλε ειδοποίηση με ΝΟΤΑΜ στον τριεθνή συνοριακό σταθμό του Καπιτάν Αντρέεβο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τουρκικές αρχές απάντησαν το βράδυ της Τρίτης με ΝΟΤΑΜ ότι θα κάνουν επιχείρηση περισυλλογής των μεταναστών και των προσφύγων στις συντεταγμένες που αναφέρθηκαν, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η ανταπόκριση της Τουρκίας στο αίτημα της Ελλάδας, που γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι αποκαθίσταται ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών μετά και την συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη με τον Χακάν Φιντάν το Σάββατο στην Άγκυρα και την τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τρίτη, λίγες ώρες αφού ο κ. Χακάν, πρώην επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών.

Η σχετική ανάρτηση του ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία δεν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό»

Στον Έβρο βρίσκεται ο Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος επανέλαβε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. «Θεωρώ ότι είναι κυκλώματα μεταναστών, οι οποίοι -όπως καταλαβαίνετε- επωφελούνται οικονομικά. Είναι μια περίοδος που είναι χαμηλή η στάθμη του ποταμού Έβρου, είναι η φυσική βλάστηση τέτοια, η οποία ευνοεί φαινόμενα προσπάθειας να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια», επισήμανε.

Ειδικότερα για τη συνεργασία των δύο χωρών επ’ αφορμή και την παρουσία των μεταναστών και των προσφύγων στη νησίδα τουρκικής κυριότητας πλησίον της Νέας Βύσσας δήλωσε πως πάντα υπάρχουν δίαυλοι σε διάφορα επίπεδα και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσπάθειας παράνομης εισόδου στη χώρα αντίστοιχης με την επιχειρούμενη στις Καστανιές το 2020 απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση με το 2020. Δεν πρέπει να τα συνδέουμε είναι κάτι διαφορετικό. Θα έλεγα, συνολικά, αν το συγκρίνουμε και με το 2022, την προηγούμενη χρονιά, είναι η ίδια κατάσταση γιατί παρακολουθούμε και στατιστικά αλλά δεν υπάρχει κάτι. Απλώς είχαμε δύο συμβάντα που πήραν μία δημοσιότητα και καταλαβαίνω ότι υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024