Η Γερμανία ενέκρινε το αίτημα της Πολωνίας να στείλει στην Ουκρανία πέντε παλαιά MiG-29
Η Πολωνία χρειαζόταν την έγκριση του Βερολίνου για να στείλει τα σοβιετικής κατασκευής MiG-29 σε τρίτη χώρα.
Η Γερμανία ενέκρινε το αίτημα της Πολωνίας για την εξαγωγή πέντε παλαιών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29, ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, στη μάχη εναντίον της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη το Βερολίνο.
Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την απόφαση.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, είπε ότι το αίτημα έφτασε σήμερα και ότι η έγκρισή του αυθημερόν από το Βερολίνο αποδεικνύει την αξιοπιστία της Γερμανίας.
Η Γερμανία κληρονόμησε 24 μαχητικά MiG-29, σοβιετικής κατασκευής, από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, κατά την επανένωση το 1990. Εκείνη την εποχή, τα MiG θεωρούνταν από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.
Το 2004, το Βερολίνο έδωσε 22 από αυτά τα αεροσκάφη στην Πολωνία. Από τα υπόλοιπα δύο, το ένα συνετρίβη και καταστράφηκε και το δεύτερο εκτίθεται σε ένα μουσείο.
Ο Ζελένσκι συνεχίζει να ζητάει F-16
Η Πολωνία χρειαζόταν την έγκριση του Βερολίνου για να στείλει τα υπόλοιπα MiG-29 σε τρίτη χώρα.
Την περασμένη εβδομάδα, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βαρσοβία ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η Πολωνία θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να συγκροτηθεί ένας συνασπισμός των δυτικών δυνάμεων, που θα προμήθευε το Κίεβο με πολεμικά αεροπλάνα.
Η Ουκρανία, που ελπίζει ότι θα εξαπολύσει μια αντεπίθεση εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών, θέλει να εξασφαλίσει μαχητικά αεροσκάφη για να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της.
Μέχρι τώρα, οι χώρες της Δύσης εμφανίζονται διστακτικές στην αποστολή προηγμένων αεροσκαφών, όπως για παράδειγμα F-16, στο Κίεβο, όμως ορισμένες στέλνουν τα παλαιά MiG-29, που χρησιμοποιούσαν ήδη οι ουκρανικές δυνάμεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τα επαγγέλματα που η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αγγίξει και οι νέοι που τα επιλέγουν
- Μιχαηλίδης: «Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε»
- Σαραγόσα – Μπαρτσελόνα 86-92: Δύσκολο «διπλό» για τους Μπλαουγκράνα πριν τον Παναθηναϊκό
- Ο Κιρ Στάρμερ δεν θέλει τον Κάνιε Γουέστ στο Λονδίνο
- ΟΠΕΚΕΠΕ 2: Παραιτούνται από την βουλευτική ασυλία τους Τσιάρας και Κεφαλογιάννης
- Η Χαμάς απορρίπτει τις εκκλήσεις για αφοπλισμό της αν δεν τηρήσει το Ισραήλ τις δεσμεύσεις του
- LIVE: Ίντερ – Ρόμα
- Λουτσέσκου: Αναχωρεί άμεσα για τη Ρουμανία λόγω της υγείας του πατέρα του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/filip-kvasnak-LUrr8X4RDw4-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442