Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Η Πολωνία δηλώνει η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα στείλει μαχητικά στο Κίεβο

Ουκρανία: Η Πολωνία δηλώνει η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα στείλει μαχητικά στο Κίεβο

Η Ουκρανία πιέζει έντονα τους τελευταίους μήνες για να της δωρίσουν οι δυτικές χώρες μαχητικά αεροσκάφη, με τον Ζελένσκι να τα ονομάζει «φτερά για την ελευθερία».

Η Πολωνία θα παραδώσει μια πρώτη παρτίδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, αυξάνοντας την πίεση σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν παρόμοιες δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, Τα αεροπλάνα είναι σε «πλήρη λειτουργική κατάσταση» και θα παραδοθούν «τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ντούντα σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία, μαζί με τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Πάβελ.

Η παράδοση αυτή θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που οποιοσδήποτε από τους συμμάχους της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραδίδει στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη.

«Στέλνουμε πράγματι αυτά τα MiG στην Ουκρανία κυριολεκτικά αυτή τη στιγμή», είπε ο Ντούντα.

Η Πολωνία βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης της πολεμικής της αεροπορίας, με μαχητικά FA-50 νοτιοκορεατικής κατασκευής και F-35 αμερικανικής κατασκευής, καθώς επεκτείνει ταχέως τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, εν μέσω πολέμου στη γειτονική της Ουκρανία.

Θα δωρίσει άλλα οκτώ

Έχει στη διάθεσή της περίπου 12 MiG-29 που είναι «ως επί το πλείστον» λειτουργικά, δήλωσε ο Ντούντα, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα «θα συντηρηθούν και θα προετοιμαστούν» πριν επίσης τα δωρίσει η Βαρσοβία.

Η Πολωνία διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ουκρανία όπλων, που σπάνε τα ταμπού. Καθώς η Γερμανία καθυστέρησε να στείλει τανκς φέτος, ο Ντούντα ανακοίνωσε ότι η Πολωνία αποφάσισε να τα στείλει.

Πολωνοί αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό ήταν μέρος μιας στρατηγικής για την αύξηση της δημόσιας πίεσης προς την Γερμανία να εγκρίνει την παράδοση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης.

Και η Σλοβακία δηλώνει έτοιμη να στείλει μαχητικά

Η Ουκρανία πιέζει έντονα τους τελευταίους μήνες για να της δωρίσουν οι δυτικές χώρες μαχητικά αεροσκάφη, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τα ονομάζει «φτερά για την ελευθερία».

Η Πολωνία και η Σλοβακία, η οποία έχει επίσης δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία, έχουν καλέσει και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο ως μέρος ενός διεθνούς συνασπισμού.

Η Ουκρανία έχει ήδη τα δικά της MiG-29, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα είναι σε θέση να πετάξουν χωρίς πρόσθετη εκπαίδευση, δήλωσε ο Ντούντα.

Τον Φεβρουάριο, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ.

Τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσαν ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεισφέρουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι τίποτα δεν θα είναι άμεσο.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024