Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς θα αξιοποιηθεί ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς θα αξιοποιηθεί ο δυτικός στρατιωτικός εξοπλισμός

Τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, πύραυλοι και τόνοι προηγμένων οπλικών συστημάτων περνούν τα σύνορα της εμπόλεμης χώρας

Βρετανικά Challenger, γερμανικά Leopard 2 και Marder, αμερικανικά Stryker και Cougar, δεκάδες τον αριθμό, μεταφέρονται μέσα από απόρρητες διαδρομές στο έδαφος της Ουκρανίας. Ο νέος εξοπλισμός που πλημμυρίζει την ουκρανική επικράτεια, αποτελεί την απάντηση των χωρών της Δύσης στις εκκλήσεις της εμπόλεμης χώρας που ελπίζει πως, αξιοποιώντας τα, θα καταφέρει μια επιτυχημένη αντεπίθεση στη διάρκεια της άνοιξης.

Παρόλο που ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ασκούσε πιέσεις για 300 άρματα μάχης και άλλα οχήματα, αλλά και για σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη – δηλαδή, πολύ πιο αναβαθμισμένες ενισχύσεις από εκείνες που τελικά έλαβε – άρθρο του Guardian τονίζει πως η άφιξη των νέων εξοπλισμών σε ουκρανικά εδάφη έχει πυροδοτήσει εικασίες για τις πιθανές εξελίξεις στο μέτωπο εντός των ερχόμενων εβδομάδων και μηνών.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Η πρόσφατη επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς φαίνεται να επέφερε μικρά κέρδη και βαριές απώλειες για την επιτιθέμενη χώρα, κυρίως γύρω από την κρίσιμη πόλη Μπαχμούτ. Επομένως, ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ουκρανία έχει στη διάθεσή της επαρκείς πόρους για ένα χτύπημα μεγάλης ισχύος, πράγμα που ακόμη και η Ρωσία δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα, πάνω από ένα χρόνο από την εισβολή.

Αντ’ αυτού, αναλυτές εκτιμούν ότι η αντεπίθεση ή οι αντεπιθέσεις θα θυμίζουν εκείνες που οδήγησαν στην ανάκτηση μεγάλων εκτάσεων που είχε καταλάβει ως τότε η Ρωσία, στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, γύρω από το Χάρκοβο και στα νότια της χώρας, με κορυφαία στιγμή την ανάκτηση της Χερσώνας.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο νότος θα αποτελέσει το θέατρο και για την αντεπίθεση της άνοιξης, όμως προειδοποιούν πως η αποτελεσματική χρήση της παραπληροφόρησης από την Ουκρανία στη διάρκεια των περσινών μαχών, μεταφράζεται σε πιθανούς αντιπερισπασμούς και εντός των ερχόμενων μηνών.

Ψυχολογία και ελιγμοί

Ανάμεσα σε εκείνους που αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει η άφιξη των νέων εξοπλισμών στην Ουκρανία ανήκει και ο Χάμις ντε Μπρέτον-Γκόρντον, πρώην διοικητής τεθωρακισμένων στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, και μετέπειτα διοικητής στην Ενιαία Διοίκηση Χημικών, Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών της Βρετανίας.

Όπως εξήγησε στον Guardian, μια από τις σημαντικότερες πτυχές της έλευσης των δυτικών όπλων στην Ουκρανία, είναι η βελτίωση της ψυχολογίας του στρατεύματος.

«Ψυχολογικά λειτουργεί εξαιρετικά θετικά για τους Ουκρανούς και αρνητικά για τους Ρώσους. Αν μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, 50 ή 60 σύγχρονα δυτικά τανκς στην Ουκρανία δεν αλλάζουν απαραιτήτως τους όρους του παιχνιδιού. Έχω αναφέρει στο παρελθόν ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον 100 για ένα δυνατό χτύπημα και η Ουκρανία έκανε λόγο για 300».

Παρόλα αυτά, ο Ντε Μπρέτον-Γκόρντον πιστεύει ότι οι προηγμένες δυνατότητες τω συγκεκριμένων τανκς με τα περισσότερα ρωσικά άρματα μάχης που βρίσκονται στα πεδία των μαχών, σε συνδυασμό και με τις ουκρανικές τακτικές που έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές, θα κάνουν τη διαφορά.

«Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα τανκς προστίθενται στα (σοβιετικά και μετα-σοβιετικά) Τ72 που έχει ήδη στην κατοχή της η Ουκρανία και παραδίδονται σε ένα προσωπικό καλά εκπαιδευμένο στον πόλεμο των ελιγμών και σε μια εποχή που είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι είναι ανίκανοι για οτιδήποτε άλλο πέρα από κατά μέτωπον επιθέσεις».

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα, η ικανότητα των Leopard να χτυπούν πιο απομακρυσμένους στόχους και η καλύτερη θωράκισή τους σε σχέση με πολλά από τα τανκς που χρησιμοποιεί η Μόσχα, ίσως τους δώσει κάποιο προβάδισμα. Επιπλέον, είναι πιο κατάλληλα για εκτός δρόμου διαδρομές σε σχέση με τα ρωσικά και μάχονται αποτελεσματικά στη διάρκεια της νύχτας.

Δυτικά τανκς σε θέση μάχης

Ο μικρός τους αριθμός γεννά μια και μόνη ερώτηση: πού ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν;

«Τα τεθωρακισμένα λειτουργούν καλύτερα σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που σπάει τις γραμμές του εχθρού», παρατηρεί ο Ντε Μπρέτον-Γκόρντον. «Θα θελήσουν να συγκεντρώσουν τα ισχυρά τους όπλα σε ένα μέρος αντί να τα διασπάσουν».

«Εκεί πιστεύω ότι θα χρησιμοποιηθούν τα δυτικά τεθωρακισμένα, με τα ουκρανικά να τα ακολουθούν. Βγάζει περισσότερο νόημα μια πιο περιορισμένη επίθεση, με στόχο για παράδειγμα το σπάσιμο της σύνδεσης μεταξύ των κατεχόμενων περιοχών του Ντονμπάς και του νότου».

«Μπορώ να φανταστώ ότι θα θέλουν να δημιουργήσουν ένα κενό, το οποίο διαρκώς θα μεγαλώνει και θα προκαλεί προβλήματα στους Ρώσους που θα εξαναγκάζονται σε παρακάμψεις εκατοντάδων χιλιομέτρων».

Στόχος η Μελιτόπολη;

Ο Στιούαρτ Κρόφορντ από την πλευρά του, επίσης απόστρατος στρατιωτικός με θητεία στα τεθωρακισμένα, συμφωνεί μιλώντας στον Guardian ότι τα τανκς και τα υπόλοιπα τεθωρακισμένα οχήματα που φτάνουν στην Ουκρανία δεν αρκούν για να κάνουν δραματική διαφορά – όμως ενδέχεται να φανούν χρήσιμα σε πιο περιορισμένες αντεπιθέσεις, πιθανότατα στο νότο.

«Αν εξετάσουμε το ζήτημα από στρατηγικής άποψης, η κίνηση που έχει συζητηθεί ξεκάθαρα είναι μια επίθεση στο νότο, από τη Ζαπορίζια με κατεύθυνση προς τη Μελιτόπολη», λέει στον Guardian, προσθέτοντας ότι «η ποιότητα των τανκς που καταφτάνουν ξεπερνά το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού και σοβιετικού ή μετα-σοβιετικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή και τα δυο στρατόπεδα».

Ο Κρόφορντ αμφισβητεί και τα σενάρια για προβλήματα εξαιτίας των πολλών διαφορετικών οπλικών συστημάτων που φτάνουν στην Ουκρανία από διαφορετικές πηγές. «Αν εξετάσει κανείς την εμπειρία των συμμάχων στη Νορμανδία το 1944, θα δει ότι είχαν μια τεράστια γκάμα εξοπλισμών από διαφορετικές πηγές, και παρόλα αυτά τα κατάφεραν. Πιθανότατα, όμως, βγάζει μεγαλύτερο νόημα όλα τα Leopard να χρησιμοποιηθούν στο ίδιο μέρος».

Από την άλλη, ο Κρόφορντ θεωρεί ότι υπάρχουν κενά σε ό,τι αφορά τα αεροσκάφη. Καμιά πλευρά δεν έχει κατακτήσει την υπεροπλία στον ουρανό, για αυτό και οι Ουκρανοί επιμένουν τόσο στην ανάγκη αποστολής F-16 από τις χώρες της Δύσης. Η κυριαρχία στον ουρανό, επιτρέπει στις χερσαίες δυνάμεις να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση.

Πάντως, καταλήγει ο Guardian, αυτό που μοιάζει βέβαιο τόσο από τις δηλώσεις των Ουκρανών, όσο και από τις προετοιμασίες των Ρώσων, είναι ότι οι σκοποί της Ουκρανίας για τα νέα της όπλα θα φανούν στην πράξη – και μάλιστα σύντομα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024