Ένας παλιός πύραυλος και ένας ανενεργός στρατιωτικός δορυφόρος που παραμένουν σε τροχιά από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης παραλίγο να συγκρουστούν και να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο σύννεφο από χιλιάδες συντρίμμια.

Σύμφωνα με τη LeoLabs, εταιρεία που παρακολουθεί διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο άνω των 10 εκατοστών, το ανησυχητικό περιστατικό συνέβη την Παρασκευή καθώς τα αντικείμενα κινούνταν με ταχύτητα σε ύψος 984 χιλιομέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Galileo ξεπέρασε σε ακρίβεια το GPS

Τα διαστημικά σκουπίδια μπορεί να πλησίασαν σε απόσταση μόλις 6 μέτρων, εκτιμά η εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται δύο ισχυρά ραντάρ στην Αμερική και ένα στη Νέα Ζηλανδία.

Ο σοβιετικός στρατιωτικός δορυφόρος Cosmos 2361, σε τροχιά από το 1998, παραλίγο να χτυπήσει το δεύτερο στάδιο σοβιετικού πυραύλου SL-8 που εκτοξεύτηκε το 1986.

Τα δύο αντικείμενα κινούνται σε μια «κακόφημη γειτονιά» που εκτείνεται σε ύψος από τα 950 μέχρι τα 1.050 χιλιόμετρα. Λόγω του μεγάλου αριθμού ανενεργών δορυφόρων που κινούνται σε αυτές τις τροχιές ο κίνδυνος συγκρούσεων είναι σημαντικός, εκτιμά η LeoLabs.

Στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται σήμερα 160 τμήματα πυραύλων SL-8 και τα ισάριθμα φορτία που μετέφεραν σε τροχιά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, περίπου 1.400 περιστατικά επικίνδυνης προσέγγισης καταγράφηκαν το διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2022.

Ενδεχόμενη σύγκρουση ανάμεσα σε σχετικά μεγάλα αντικείμενα, όπως στο περιστατικό της Παρασκευής, θα οδηγούσε στο «χειρότερο δυνατό σενάριο», στο οποίο θραύσματα της πρόσκρουσης θα χτυπούσαν άλλους δορυφόρους και θα πυροδοτούσαν ένα ντόμινο καταστροφής γνωστό ως «Σύνδρομο Κέσλερ».

Οι παραλίγο συγκρούσεις είναι όλο και συχνότερο φαινόμενο. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει επανειλημμένα διορθώσει την τροχιά του για να αποφύγει διαστημικά σκουπίδια, ενώ η SpaceX χρειάστηκε να πραγματοποιήσει 26.000 ελιγμούς αποφυγής για τους δορυφόρους Starlink την περασμένη διετία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr