Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Οι «Δράκοι» της Μητροπολιτικής Αστυνομίας

Βρετανία: Οι «Δράκοι» της Μητροπολιτικής Αστυνομίας

Ο κατά συρροή βιαστής αστυνομικός, η πολλοστή αποτυχία της αστυνομίας του Λονδίνου και η τοξική κουλτούρα του μισογυνισμού

Διεύρυνση των ανισοτήτων από το «τέρας» της λιτότητας και της ακρίβειας. Συνέχιση των απεργιών απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία.

Σε αυτό το φόντο, η νέα «χιονοστιβάδα» αποκαλύψεων στη Βρετανία για τη βαθιά σήψη τους κόλπους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου (Met) έρχεται να κλονίσει έτι περαιτέρω τη λαϊκή εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος.

Κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο παραμένει ο 48χρονος αστυνομικός Ντέβιντ Κάρικ, καθ’ ομολογία -έπειτα από επίσημη καταγγελία σε βάρος του- δράστης δεκάδων βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος γυναικών σε βάθος δύο δεκαετιών κι ενώ ο ίδιος παρέμενε εν υπηρεσία.

Στις αρχές της εβδομάδας, δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου ένοχος για 49 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων 24 βιασμών σε βάρος 12 γυναικών την περίοδο 2003-2020.

Κάποια από τα θύματά του τα κακοποιούσε μάλιστα επί μήνες ή και χρόνια, εκφοβίζοντάς τα.

Ως αστυνομικός -και δη φέροντας για μεγάλο διάστημα όπλο- ο Κάρικ έκανε κατάχρηση εξουσίας «εκφοβίζοντας και ταπεινώνοντας γυναίκες».

Στις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί συμπεριλαμβάνεται άλλωστε και η «παράνομη φυλάκιση».

Ήρθε σε επαφή με αρκετά από τα θύματά του μέσω διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών. Τα περισσότερα λέγεται ότι ήταν στον τόπο διαμονής του, στο Χέρτφορντσαϊρ.

Η αστυνομία αναμένει τώρα να εμφανιστούν περισσότερες γυναίκες που υπήρξαν θύματά του.

Όπως άλλωστε προκύπτει, είχε ήδη καταγγελθεί για έμφυλη βία πριν καν προσληφθεί στο σώμα, το 2001.

Κατόπιν εορτής, δε, οι έρευνες δείχνουν ότι είχε αναπτύξει κακοποιητική συμπεριφορά από τα εφηβικά χρόνια του.

Παρ’ όλα αυτά πέρασε ανενόχλητος από δύο ελέγχους στο σώμα, έναν το 2001 και έναν το 2017.

Χρειάστηκε να ξεσπάσει το μέγα σκάνδαλο με την απαγωγή, τον βιασμό και τη δολοφονία της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ από τον αστυνομικό Γουέιν Κούζενς, το 2021, μέχρι η Σκότλαντ Γιάρντ να πάρει σοβαρά τις καταγγελίες εναντίον του Ντέβιντ Κάρικ.

Τελικά συνελήφθη και τέθηκε σε διαθεσιμότητα τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς.

Ωστόσο, παύθηκε των καθηκόντων του μόλις την περασμένη Τρίτη.

O Ντέβιντ Κάρικ

Ξανασηκώνοντας το «καπάκι»

Τα ερωτήματα για συστηματική συγκάλυψη πληθαίνουν και η οργή μοιραία ξεχειλίζει.

Τίθενται πολλά και εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πώς ένας κατά συρροή βιαστής παρέμενε εν ενεργεία αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Ανεξέλεγκτος. Ένοπλος. Μέλος της Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικής και Διπλωματικής Προστασίας, παρά το γεγονός ότι είχαν υπάρξει καταγγελίες σε βάρος του, σε βάθος χρόνων.

Η σύλληψή του έγινε στο φόντο της υπόθεσης Έβεραρντ, που είχε προκαλέσει αλλεπάλληλα σοκ στη βρετανική κοινωνία, αλλά έδωσε επίσης την ώθηση σε ένα από τα θύματά του Κάρικ να τον καταγγείλει.

Δεν ήταν ωστόσο η πρώτη. Λέγεται ότι υπήρξαν τουλάχιστον εννέα φορές στο παρελθόν που έπεσε στην αντίληψη συναδέλφων του η παραβατικότητά του, χωρίς όμως να ανοίξει «ρουθούνι».

Οκτώ από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος γυναικών.

Καταδεικνύοντας μια τοξική κουλτούρα μισογυνισμού στην αστυνομία -που έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια, συνδυασμένη με ενδημικό ρατσισμό και διαφθορά- οι καταγγελίες αγνοήθηκαν, σε μια σιωπηρή συνέργεια της εγκληματικής δράσης του Ντέβιντ Κάρικ.

Η περίπτωσή του άλλωστε, όπως και εκείνη του ισοβίτη πλέον πρώην συναδέλφου του Γουέιν Κούζενς, δεν θεωρούνται καν μεμονωμένα περιστατικά.

Εντάσσεται de facto πια σε ένα σαθρό μοτίβο, στο πλαίσιο του οποίου έμειναν για παράδειγμα αλώβητοι οι αξιωματικοί στο αστυνομικό τμήμα στο Τσάρινγκ Κρος, που αντάλλασσαν μισαλλόδοξα μηνύματα, αντιμετωπίζοντας ακόμη και ως αστείο υποθέσεις βιασμού ή γυναικοκτονιών.

Για πολλοστή φορά οι Λονδρέζοι άκουσαν νέες διαβεβαιώσεις για δραστικά μέτρα για την εξυγίανση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, μετά το νέο σοκ με την υπόθεση Κάρικ.

Το μόνο ίσως παρήγορο είναι ότι το υποσχέθηκε ο νέος Επίτροπός της, ήτοι ο αρχηγός της, Σερ Μαρκ Ρόουλι, ο οποίος δεν έχει καλά καλά συμπληρώσει πέντε μήνες στο πόστο.

Απέδωσε την έως τώρα παραμονή του κατά συρροή βιαστή στο σώμα σε ελλιπείς πολιτικές και μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, υποσχόμενος ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στις τάξεις της αστυνομίας.

Χαίνουσα «γάγγραινα»

Παραδεχόμενος ωστόσο το πόσο οξύ είναι το πρόβλημα, ο ίδιος ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί σε μια γυναίκα, που θα πάει σε λονδρέζικο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει ένα σεξουαλικό αδίκημα ή έγκλημα, ότι δεν θα πέσει πάνω σε κάποιο ένστολο, ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό εξέταση για ανάρμοστη συμπεριφορά ή «μαύρο» μητρώο.

Αποτυπώνοντας την κλίμακα της κρίσης, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 1.000 αστυνομικοί, που έχουν καταγγελθεί για σεξουαλικά αδικήματα ή ενδοοικογενειακή βία παραμένουν σε υπηρεσία στη Μητροπολιτική Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος βρίσκονται υπό καθεστώς επανεξέτασης.

Υπό το πρίσμα και των τελευταίων αποκαλύψεων, τυχόν μη λήψη δραστικών μέτρων αναμένεται να πλήξει οριστικά και ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της ίδιας της Σκότλαντ Γιάρντ, στιγματίζοντάς την ως θεσμικά διεφθαρμένη, ρατσιστική και μισογυνική.

Αναλυτές κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου η κοινωνία να χάσει κάθε ψήγμα εμπιστοσύνης στην αστυνομία και διάθεση συνεργασίας μαζί της.

Και δη σε μια περίοδο που τη βρίσκει όλο και πιο συχνά απέναντί της στο δρόμο, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις εντείνονται και η λαϊκή δυσαρέσκεια διογκώνεται από την πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης Σούνακ.

Μια άλλη παράμετρος πάντως που επισημαίνουν ειδικοί και οργανώσεις είναι ότι ο μισογυνισμός στην αστυνόμευση υποδαυλίζει τον μισογυνισμό στην κοινωνία, καλλιεργώντας μια κουλτούρα ατιμωρησίας της έμφυλης βίας.

Ως ένα πρώτο δείγμα γραφής από πλευράς της αστυνομίας, πολλοί ζητούν τώρα να ασκηθούν διώξεις και κατά των αξιωματικών που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια «πλάτες» στον «Δράκο» της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Κατά τον βρετανικό Τύπο, ωστόσο, οι πιθανότητες είναι μάλλον μικρές…

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024