Μετανάστες: Αδεια ελλιμενισμού σε Ιταλία ή Μάλτα ζητά πλοίο ΜΚΟ με 261 διασωθέντες
Το σκάφος Humanity 1, της ΜΚΟ SOS Humanity, πλέει προς την κατεύθυνση των ακτών της Μάλτας και της Σικελίας με 261 πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία επίσημη απάντηση ελλιμενισμού του.
Πλοίο γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης το οποίο εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο προσπαθούσε χθες Τετάρτη να εξασφαλίσει την άδεια για να ελλιμενιστεί είτε στη Μάλτα είτε στην Ιταλία προκειμένου να αποβιβάσει εκατοντάδες ανθρώπους που διέσωσε ανοικτά της Λιβύης.
Καμία απάντηση
Το σκάφος Humanity 1 (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από sos-humanity.org), της ΜΚΟ SOS Humanity («Ανθρωπότητα SOS»), πλέει προς την κατεύθυνση των ακτών της Μάλτας και της Σικελίας μεταφέροντας 261 πρόσφυγες και μετανάστες.
Δείτε ακόμα – ΕΕ: Νέο ρεκόρ αιτήσεων ασύλου μετά την προσφυγική κρίση του 2015
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το πλήρωμά του, δεν έχει ληφθεί καμία επίσημη απάντηση που να το ενημερώνει σε ποιο λιμάνι μπορεί ν’ αποβιβάσει τους διασωθέντες.
Νωρίτερα, το πλοίο έρευνας και διάσωσης Louise Michel επιβίβασε πάνω από τριάντα ανθρώπους που κινδύνευαν στη Μεσόγειο. Το σκάφος της ομώνυμης μη κυβερνητικής οργάνωσης συμμετείχε και σε άλλες αποστολές τις τελευταίες ημέρες, μαζί με το Humanity 1.
Γέννησε μετά τη διάσωσή της
Παράλληλα, η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières , MSF) συνεχίζει να επιχειρεί στη Μεσόγειο κι είχε διασώσει 254 ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία.
Στο Geo Barents, το σκάφος έρευνας και διάσωσης της οργάνωσης, επιβαίνουν όμως πλέον 255 μετανάστες που επιχείρησαν τον διάπλου της Μεσογείου, καθώς νεαρή γέννησε χθες το πρωί μετά τη διάσωσή της.
Βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ζητήθηκε από τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας να παραλάβουν την ίδια, το νεογέννητο και άλλους τρεις γιους της. Στο πλοίο επιβαίνει άλλη μια ετοιμόγεννη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
Προς την κεντρική Μεσόγειο πλέει εξάλλου το πλοίο Sea-Eye 4, της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye, που απέπλευσε από την Ισπανία.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις πρωτοστατούν τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναχωρώντας, συχνά με κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη, από τις ακτές κυρίως της Λιβύης και της Τυνησίας.
Τουλάχιστον 17.000 νεκροί
Στη Μεσόγειο έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η Ιταλία, όπου η επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς – δεξιάς, Τζόρτζα Μελόνι, λέει πως θα «σταματήσει» τις μεταναστευτικές ροές, σκληραίνει το τρέχον διάστημα την πολιτική της έναντι των ΜΚΟ.
Το 2022 καταγράφηκε στην Ιταλία μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών, που κάνουν λόγο για σχεδόν 97.000 ανθρώπους, έναντι περίπου 63.000 το 2021 και 32.000 το 2020.
Πηγή: ΑΠΕ
- Πατάει τις κόκκινες γραμμές των αγροτών η κυβέρνηση – Νέες απειλές Μαρινάκη και τελεσίγραφα για τη σύνθεση των επιτροπών
- Διαδημοτική συνεργασία τριών Δήμων για τον πεζοπορικό τουρισμό
- Εύβοια: Στο νοσοκομείο 37χρονη δασκάλα που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον 22χρονο σύντροφό της
- Ιράν: Ενάντια στην καταστολή, αλλά και κατά επέμβασης των ΗΠΑ οι διαδηλωτές – Τι δηλώνει η Τεχεράνη
- Εξεταστική: Tελειώνει με συνοπτικές διαδικασίες τις εργασίες της- «Όχι» της ΝΔ σε κλήση νέων μαρτύρων
- Μεγάλη Βρετανία: Η απάντηση του αρχηγού της αστυνομίας του Λονδίνου στις κατηγορίες Τραμπ περί εγκληματικότητας
- Χριστοδουλίδης για βίντεο περί διαφθοράς: Είμαι εδώ, δεν έχω να φοβηθώ οτιδήποτε
- Παζλ για δυνατούς λύτες: Είναι ο Μάρλον Μπράντο ο αληθινός πατέρας του μικρότερου γιου του Μάικλ Τζάκσον;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442