Φυσικό αέριο: Νέα ρωσική απειλή για μετατροπή της Ευρώπης σε… Σιβηρία
Η Gazprom απειλεί να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας
«Μαχαίρι» σε μία από τις τελευταίες οδούς για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη απειλεί να βάλει η Gazprom, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ενεργειακή κρίση τη στιγμή που αρχίζει η κρίσιμη χειμερινή περίοδος θέρμανσης.
Συγκεκριμένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το Bloomberg, ότι από την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να μειώσει τις ροές μέσω της Ουκρανίας, κάτι που οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου.
Όπως τονίζουν αναλυτές, εάν γίνει πράξη η συγκεκριμένη απειλή θα μπορούσαν να κλείσουν εντελώς οι στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγες ώρες πριν δημοσιευτεί η πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.
«Η Ουκρανία παρακρατεί αέριο της Μολδαβίας»
Σε ό,τι αφορά το «αίτιο» της απειλής, η Gazprom σε ανακοίνωσή της στο Telegram, επεσήμανε ότι ορισμένοι όγκοι φυσικού αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία παραμένουν στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής το Κίεβο έχει συσσωρεύσει παράνομα 52,52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προοριζόταν για τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εάν παραμείνουν αυτές οι «ανισορροπίες», η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τις 10 π.μ. στις 28 Νοεμβρίου. Η Naftogaz της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.
Σημειώνεται ότι, η ρωσική εταιρεία στέλνει περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας – την τελευταία εναπομένουσα διαδρομή προς τις αγορές της δυτικής Ευρώπης.
- Ο εμφύλιος στο Σουδάν συμπλήρωσε 1000 ημέρες από την έναρξή του – Νέα εξοπλιστικό
- Ισημερινός: Βρήκαν 5 ανθρώπινα κεφάλια να κρέμονται σε τουριστική παραλία
- Meta: Μπλόκαρε σχεδόν 550.000 λογαριασμούς στην Αυστραλία κάτω των 16 ετών
- Βόρεια Μακεδονία: Επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Εντονη αντίδραση της Σόφιας
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
- Η Κίνα εκτινάσσει την παραγωγή αερίου – Η «καραμπόλα» με το LNG
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Τραπεζικές απάτες με τη χρήση της ΑΙ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442