Ρεύμα: Η Αυστρία ζητά να αποσυνδεθεί η τιμή από το φυσικό αέριο
Το θέμα θα τεθεί στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου, ώστε να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση τιμών, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.
«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», είπε ο Νεχάμερ, αν και αναγνώρισε ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μονομερώς.
Επικοινωνία με Σολτς
Λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.
«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον Φιάλα αλλά και με τον γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς.
Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανση.
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 80% του φυσικού αερίου της προερχόταν από τη Ρωσία.
Όμως το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται και από ανανεώσιμες πηγές, και οι Αυστριακοί αδυνατούν να καταλάβουν το σύστημα με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP
- Τα δύο αδεσποτάκια, ο Πάρης και ο Στέφος ανυπομονούν να βρουν μια ζεστή, παντοτινή αγκαλιά
- Greece Confirms No Approved Vaccine for Goat and Sheep Pox
- Κέιτ Χάντσον: Η αντίδραση της όταν μαθαίνει την υποψηφιότητα της στα Όσκαρ μαζί με τη μητέρα της Γκόλντι Χον
- NBA: Ασταμάτητοι οι Σπερς, με νίκες συνέχισαν Κλιπέρς και Μπουλς (vids)
- Σαλβαντόρ Νταλί: Το απεγνωσμένο άλμα προς το μεγαλείο
- ΗΠΑ: Ζητούν εν λευκώ άδεια για στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία – Η συμφωνία του 1951 που «πατάει» ο Τραμπ
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης
- Κακοκαιρία στην Αττική: Στο ίδιο έργο θεατές – Τα νότια προάστια μετρούν τις πληγές τους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)





















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442