Politico: Σκληραίνει η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία – Τι έδειξαν οι δηλώσεις Μπέρμποκ – Τσαβούσογλου
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Μπέρμποκ - Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη ως «το τελευταίο σημάδι ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας σκληραίνει την προσέγγισή της στην Τουρκία»
Στην «live σύγκρουση Γερμανίας και Τουρκίας», με αιχμή τις δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ και του τούρκου ομολόγου της Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή σην Κωνσταντινούπολη αναφέρεται δημοσίευμα του Politico.
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει δε τις δηλώσεις ως «το τελευταίο σημάδι ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας σκληραίνει την προσέγγισή της στην Τουρκία».
Διαβάστε επίσης: Τι μένει από το ταξίδι της Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία
Τα δύσκολα ζητήματα της Μπέρμποκ
Η Μπέρμποκ έθεσε μια σειρά από αυτά που αποκάλεσε «δύσκολα» ζητήματα στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για την απελευθέρωση του φυλακισμένου Τούρκου Οσμάν Καβάλα και προέτρεψε την Άγκυρα να μην πραγματοποιήσει εισβολή κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, αναφέρει το άρθρο.
Γιατί μιλάτε για τον Καβαλά;
Σημειώνει ακόμα την επιθετική απάντηση Τσαβούσογλου με αιχμή τον Καβαλά, λέγοντας «Γιατί μιλάτε πάντα για τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε; Γνωρίζουμε ότι χρηματοδοτήσατε τις διαδηλώσεις του Γκεζί».
Γιατί η Μπέρμποκ έκανε έξαλλο τον Τσαβούσογλου πριν φτάσει στην Τουρκία
Το Politico υπογραμμίζει ότι η Μπέρμποκ εξέφρασε «υποστήριξη για την Ελλάδα» και ως εκ τούτου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «ήταν ήδη έξαλλος με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα την ίδια ημέρα η Μπάερμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα».
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ότι «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει».
Αχ! η Μέρκελ
Αλλά και η νοσταλγία του Τσαβούσογλου για την Άνγκελα Μέρκελ.
Ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει» είπε ο Τσαβούσογλου για να καταλήξει ότι «τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Οι αποζημιώσεις
Αναφορά κάνει το Politico και στα όσα δήλωσε ο Δένδιας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την διευθέτηση των οποίων χαρακτήρισε «κυρίως θέμα αρχής», που θα βοηθούσε τις ελληνογερμανικές σχέσεις και κατέληξε με την απάντηση που έδωσε η γερμανίδα ΥΠΕΞ.
«Κατανοώ ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι αυτό το νομικό ζήτημα έχει κλείσει. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω», είπε η Μπέρμποκ, όπως επισημαίνει το Politico σημειώνοντας τις προτάσεις γης για συζητήσεις για επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή εν καιρώ πολέμου.
Το Politicο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο Δένδιας έθεσε και το θέμα της αναστολής εξαγωγών πολεμικού υλικού, ιδιαίτερα υποβρυχίων τύπου 214, από τη Γερμανία στην Τουρκία.
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
- Μπαρτζώκας: «Δυσκολευτήκαμε αμυντικά σε όλο το παιχνίδι, παίξαμε κάτω από το επίπεδό μας»
- Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας 79-76: Ανατροπή στο τέλος με ηγέτη τον Ουάσινγκτον
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη – Εκτενές άρθρο του δημοσιεύει το «Foreign Affairs»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)










![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-127x85.jpg)

































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442