Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Airbus: H ξεφτισμένη μπογιά του A350 στο επίκεντρο πικρής διαμάχης

Airbus: H ξεφτισμένη μπογιά του A350 στο επίκεντρο πικρής διαμάχης

Η Qatar Airways βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Airbus για τις πρόωρες φθορές στο εξωτερικό του νέου αεροπλάνου.

Η μπογιά τους φαίνεται πως πέρασε: δύο νέα αεροπλάνα A350 μένουν καθηλωμένα με τα παράθυρα και τους κινητήρες καλυμμένους με πλαστικό, περιμένοντας να κριθεί η νομική διαμάχη της Airbus με τον εθνικό αερομεταφορέα του Κατάρ.

Από μακριά τίποτα περίεργο δεν είναι εμφανές στα δύο αεροπλάνα, τα οποία βρίσκονται εδώ και καιρό κάτω από στέγαστρο στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ντόχα. Από κοντά, όμως, μεγάλες φουσκάλες και φθορές διακρίνονται στο χρώμα της ατράκτου, των φτερών και της ουράς.

Τα αεροπλάνα, συνολικής αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων, είναι δύο από τα 23 καθηλωμένα A350 στο επίκεντρο της διαμάχης του ενός δισ. δολαρίων για το εάν οι φθορές αποτελούν κίνδυνο ασφάλειας, κάτι που υποστηρίζει η Qatar Airways αλλά αρνείται κατηγορηματικά η Airbus.

H φθορά του χρώματος είναι ιδιαίτερα έντονη στην ουρά (Reuters)

Τα αεροσκάφη ακινητοποιήθηκαν από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Κατάρ όταν η πρόωρη διάβρωση του χρώματος αποκάλυψε φθορές στο υποκείμενο μεταλλικό πλέγμα που λειτουργεί ως κλωβός Φαραντέι και προστατεύει την άτρακτο από κεραυνούς.

Άλλες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να πετούν τα A350 αφότου οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έκριναν το αεροπλάνο ασφαλές.

Δημοσιογράφοι του Reuters εξασφάλισαν άδεια να επισκεφθούν το στέγαστρο στο περιθώριο συνεδρίου στη Ντόχα. Αναφέρουν ότι είδαν φουσκωμένο και ραγισμένο χρώμα στην οροφή και την ουρά, ενώ στα κυρτά άκρα των φτερών το εκτεθειμένο μεταλλικό πλέγμα ήταν διαβρωμένο ή έλλειπε σε ορισμένα σημεία, αφήνοντας εκτεθειμένο το σύνθετο υλικό της ατράκτου.

To μεταλλικό πλέγμα που προστατεύει το αεροσκάφος από κεραυνούς διακρίνεται διαβρωμένο κάτω από το χρώμα που λείπει (Reuters)

Η Airbus αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα ποιότητας στα A350, αρνείται όμως ότι υπάρχει κίνδυνος για τις πτήσεις λόγω των αυξημένων επιπέδων αντοχής στον σχεδιασμό.

Η Qatar Airways δηλώνει ότι δεν πείθεται αν δεν προηγηθεί προσεκτική ανάλυση και αρνείται να παραλάβει περισσότερα A350.

Η Airbus υποστηρίζει ότι η φθορά του χρώματος είναι αναμενόμενη με την τεχνολογία σύνθετων υλικών άνθρακα που εφαρμόζεται για να μειώνεται το βάρος του αεροπλάνου. Οι φουσκάλες και οι ρωγμές οφείλονται στην αλληλεπίδραση του χρώματος με το μεταλλικό πλέγμα «ECF» και το υλικό της ίδιας της ατράκτου. Όμως η ουρά δεν περιέχει μεταλλικό πλέγμα, κάτι που οδήγησε σε διαφωνίες για το εάν οι φθορές σε αυτό το τμήμα οφείλονται στο ίδιο πρόβλημα.

Φουσκάλες και ρωγμές στο χρώμα είναι εμφανείς στην οροφή του A350 (Reuters)

Η υπόθεση όπως φαίνεται θα κριθεί σε δικαστήριο του Λονδίνου, με τη δίκη να αναμένεται το 2023. H Qatar έχει πάντως καταθέσει έγγραφα στα οποία επισημαίνει ότι ανάλογα προβλήματα δεν έχουν αναφερθεί στο Boeing 787 Dreamliner, το οποίο είναι επίσης κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά.

Στο περιθώριο του συνεδρίου στη Ντόχα, στέλεχος της βιομηχανίας εξέφρασε την ανησυχία του ότι η διαμάχη μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις όσον αφορά τις συμβατικές σχέσεις στην αεροπορική βιομηχανία.

«Θα ήταν πολύ καλύτερο να αντιμετωπίζουμε φίλους αντί να τρέχουμε στα δικαστήρια» είπε στους δημοσιογράφους ο Ουίλι Ουάλς, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024