Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Εκκενώνονται χωριά λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών - «Πολλοί άνθρωποι έχασαν τα πάντα»

ΗΠΑ: Εκκενώνονται χωριά λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών – «Πολλοί άνθρωποι έχασαν τα πάντα»

Στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ χωριά εκκενώνονται καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτες τεράστιες πυρκαγιές που έχουν ήδη καταστρέψει πολλά κτίσματα καθώς σαρώνουν αγροτικά χωριά και προμηνύουν δύσκολη χρονιά για την περιοχή και τη χώρα.

Κι άλλα χωριά εκκενώθηκαν χθες Κυριακή στο βόρειο τμήμα της πολιτείας του Νέου Μεξικού, στις ΗΠΑ, όπου μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές οι οποίες έχουν ήδη καταστρέψει εκατοντάδες κτιριακές δομές (φωτογραφία, επάνω, AP).

Σάρωσαν αγροτικά χωριά

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Μόρα και Κλίβλαντ ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να τις εγκαταλείψουν καθώς οι φλόγες σάρωσαν αγροτικά χωριά και τουριστικό θέρετρο νοτιότερα, σύμφωνα με αξιωματικούς της πυροσβεστικής και τις τοπικές αρχές.

Η περιοχή αντιμετωπίζει τις πιο καταστροφικές φωτιές στον νοτιοδυτικό τομέα των ΗΠΑ και η κατάσταση που επικρατεί γεννά ανησυχίες πως η περιοχή και η χώρα θα έχουν πολύ δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές.

«Είναι καταστροφική και εκτός ελέγχου», δήλωσε η Τζόι Ανσλι, επικεφαλής της κομητείας Σαν Μιγκέλ, αναφερόμενη στη λεγόμενη πυρκαγιά Calf Canyon, η οποία σαρώνει ορεινές περιοχές βορειοανατολικά της Σάντα Φε.

Η φωτιά εξαπλώθηκε εκρηκτικά την Παρασκευή, εξαιτίας ανεμοθύελλας. Εχει καταστρέψει ακόμη άγνωστο αριθμό κατοικιών, καθώς κατέκαψε κάπου 217,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

«Εχασαν τα πάντα»

«Πολλοί άνθρωποι έχασαν τα πάντα», τόνισε η κυβερνήτρια του Νέου Μεξικού, η Μισέλ Λούχαν Γκρίσαμ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ.


Το Νέο Μεξικό αντιμετωπίζει συνθήκες που προσιδιάζουν στις θερινές σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή μείωσε το χιόνι στην περιοχή και διευκόλυνε την εκδήλωση μεγαλύτερων και σφοδρότερων πυρκαγιών νωρίτερα από άλλες χρονιές, εξηγούν επιστήμονες.

Καθώς οι άνεμοι εξασθένισαν χθες, η πυροσβεστική μπόρεσε να περιορίσει τη φωτιά κατά το 12% και αγωνίζεται να σώσει σπίτια σε χωριά όπως το Ροσιάδα και το Πένταρις, σύμφωνα με τον Μάικλ Τζόνσον, αξιωματούχο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δασών και πυροπροστασίας.

Αλλες δύο πυρκαγιές

Πιο βορειοανατολικά, πυρκαγιά 56 χιλιόμετρα ανατολικά του Τάος επεκτάθηκε σε έκταση 209 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν καταυλισμός προσκόπων και τέσσερα χωριά.

Αλλη ανεξέλεγκτη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα Ορη Χέμες, κάπου 24 χιλιόμετρα από το Λος Αλαμος, με τις αρχές να διατάσσουν την εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων δυο μικρών κοινοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024