Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πυρκαγιές: Πόσο επηρεάζονται ακόμη και από τις μακρινές θάλασσες - Έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Πυρκαγιές: Πόσο επηρεάζονται ακόμη και από τις μακρινές θάλασσες – Έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Το σύστημα θα εκπαιδευτεί σε έναν τεράστιο όγκο δορυφορικών και μετεωρολογικών δεδομένων με παγκόσμια κάλυψη, αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τη μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο.

Μπορεί η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό να επηρεάζει τη συχνότητα και την ένταση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα; Το πρωτοποριακό νέο διεθνές έργο «SeasFire», που συντονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), φιλοδοξεί να το ανακαλύψει.

Το SeasFire (Earth System Deep Learning for Seasonal Fire Forecasting in Europe), που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ξεκίνησε το Μάρτιο του 2022 με διάρκεια 12 μηνών και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα εποχιακής πρόβλεψης των καμένων εκτάσεων στην Ευρώπη.

Το SeasFire συντονίζεται από την ερευνητική ομάδα Orion Lab του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ και υλοποιείται σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το γερμανικό Ινστιτούτο Βιογεωχημείας Μαξ Πλανκ. Επιστημονικός υπεύθυνος του SeasFire και επικεφαλής της ομάδας Orion Labο είναι ο δρ. Ιωάννης Παπουτσής.

Το σύστημα θα εκπαιδευτεί σε έναν τεράστιο όγκο δορυφορικών και μετεωρολογικών δεδομένων με παγκόσμια κάλυψη, αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τη μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο.

Η βασική καινοτομία του SeasFire είναι ότι προσεγγίζει τη Γη σαν ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο σύστημα, προσπαθώντας να ανακαλύψει τις λεγόμενες «τηλεσυνδέσεις», δηλαδή τις αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ των ποικίλων περιβαλλοντικών μεταβλητών και των δασικών πυρκαγιών, που συμβαίνουν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους τόσο στο χώρο όσο και στο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

inSports

Σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο οι ευρωκούπες του Ολυμπιακού

Μετά την Κρήτη, ακολουθούν άλλοι σταθμοί στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024