Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός από τις καταγγελίες για χημικά όπλα στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός από τις καταγγελίες για χημικά όπλα στη Μαριούπολη

Πληροφορίες φέρουν τη Ρωσία να χρησιμοποίησε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν

Καταγγελία για χρήση χημικών από τη Ρωσία στη Μαριούπολη έκανε, το βράδυ της Δευτέρας, το Τάγμα Αζόφ, με την κατάσταση στο κομβικό λιμάνι της Ουκρανίας να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί.

Οι αναφορές αυτές δεν επιβεβαιώνονται ακόμα επισήμως από την ουκρανική κυβέρνηση, ούτε από άλλες ανεξάρτητες πηγές, αλλά ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο νυχτερινό διάγγελμά του είπε ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα και κάλεσε τη Δύση να επιβάλλει τις κατάλληλες κυρώσεις, που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από το να καταφύγει σε χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Τι λέει το υπουργείο Αμυνας

Όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, πηγή κοντά στο υπουργείο Άμυνας του Κιέβου έκανε λόγο για χρήση χημικών όπλων.

«Η πιθανότητα οι Ρώσοι φασίστες να χρησιμοποίησαν χημικά είναι πολύ μεγάλη» επισήμανε η πηγή σχολιάζοντας τις αναφορές περί ρίψης χημικών με drones στη Μαριούπολη.

Ωστόσο και καθώς στην Μαριούπολη δεν υπάρχουν ξένοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, η πληροφορία είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί.

Πληροφορίες φέρουν τη Ρωσία να χρησιμοποίησε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν. Το σαρίν είναι ένα άχρωμο υγρό που εξατμίζεται γρήγορα. Απορροφάται στο σώμα μέσω του δέρματος, των ματιών και των βλεννογόνων και βλάπτει την αναπνευστική οδό κατά την εισπνοή.

Νωρίτερα, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στη Μαριούπολη δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη σε ρωσικό κανάλι ότι «είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουμε χημικά όπλα, για να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα».

ΗΠΑ και Βρετανία παρακολουθούν την κατάσταση

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως, εάν αποδειχθεί ότι οι Ρώσοι έκαναν χρήση χημικών στην Ουκρανία, τότε θα ενεργοποιηθεί και νέο πακέτο κυρώσεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Αυτές οι αναφορές, εάν αληθεύουν, είναι βαθύτατα ανησυχητικές και αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες που είχαμε σχετικά με τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία παραγόντων ελέγχου ταραχών, συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων αναμεμειγμένων με χημικούς παράγοντες, στην Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της «συνεργάζεται επειγόντως» με «εταίρους» της στο πεδίο προκειμένου «να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες» για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση σε αυτή τη σύρραξη και θα φροντίσουμε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν» πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Ζελένσκι: Αντιμετωπίζουμε το θέμα με τη μέγιστη σοβαρότητα

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

«Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι δήλωνε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια και κάλεσε τη Δύση να επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Μόσχα που θα αποτρέψουν ακόμη και τη συζήτηση για χρήση τέτοιων όπλων.

«Το αντιμετωπίζουμε με τη μέγιστη σοβαρότητα», δήλωσε ο Ζελένσκι αργά τη Δευτέρα. Δεν είπε ότι είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους παγκόσμιους ηγέτες ότι η πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον ρωσικό στρατό έχει ήδη συζητηθεί. Και ήδη εκείνη την εποχή σήμαινε ότι ήταν απαραίτητο να αντιδράσουμε στη ρωσική επιθετικότητα πολύ πιο σκληρά και πιο γρήγορα».

Ο Πέτρο Αντριουσένκο, βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης, έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι οι αναφορές για επίθεση με χημικά δεν είχαν επιβεβαιωθεί και ότι αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες και διευκρινίσεις αργότερα.

«Είναι καιρός να φτιάξουμε αυτό το πακέτο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ακούμε ούτε λόγια για όπλα μαζικής καταστροφής από τη ρωσική πλευρά», είπε ο Ζελένσκι.

«Ένα εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας είναι απαραίτητο. Κάθε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που δεν επηρεάζει το πετρέλαιο θα γίνει δεκτό στη Μόσχα με χαμόγελο» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην καθιερωμένη ομιλία του στα social media την 47η ημέρα του πολέμου στη χώρα του.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024