Τζαμάλ Κασόγκι: Η Τουρκία έκλεισε την υπόθεση και την παραπέμπει στη Σαουδική Αραβία
Γεγονός είναι ότι η Τουρκία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, επιδιώκει εδώ και μήνες την προσέγγιση με την Σαουδική Αραβία.
Στη Σαουδική Αραβία παραπέμπει η τουρκική δικαιοσύνη την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.
«Αποφασίσαμε την παραπομπή της υπόθεσης στην Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο δικαστής του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, όπου από τον Ιούλιο του 2020 διεξαγόταν η δίκη ερήμην 26 Σαουδαράβων κατηγορούμενων.

Zήτησε το κλείσιμο
Η αγωνία δεν κράτησε πολύ: ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ έδωσε θετική γνωμοδότηση στο αίτημα του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε το «κλείσιμο και την παραπομπή της υπόθεσης» στο Ριάντ.
Δηλητήριο στις σχέσεις
Ο φόνος του Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο σουνιτικές περιφερειακές δυνάμεις. Ωστόσο η Τουρκία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, επιδιώκει εδώ και μήνες την προσέγγιση με την Σαουδική Αραβία.
Για έναν από τους δικηγόρους της μνηστής του Κασόγκι, τον Γκιοκμέν Μπασπιράρ, «η απόφαση αυτή παραπομπής της υπόθεσης αντιβαίνει στον νόμο» και «συνιστά παραβίαση της τουρκικής κυριαρχίας».
«Δεν υφίσταται καμία δίωξη στην Σαουδική Αραβία. Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν ήδη κλείσει τη δίκη και αποφασίσει να αθωώσουν πολλούς υπόπτους», υπενθύμισε, διευκρινίζοντας ότι κατέθεσε «προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο της Άγκυρας κατά της απόφασης του υπουργείου».
«Αρνί στο στόμα του λύκου»
Για τον Αλί Σεϊλάν επίσης δικηγόρο της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι, η απόφαση αυτή είναι σαν να «πετάς το αρνί στο στόμα του λύκου».
Η μνηστή του Κασόγκι, η Χατιτσέ Τσενγκίζ, η οποία περίμενε την ημέρα του φόνου τον αρραβωνιαστικό της μπροστά από το προξενείο, το οποίο είχε επισκεφθεί για κάποια έγγραφα, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
- Ξανά στους δρόμους οι αγρότες – Με τρακτέρ και αγροτικά ΙΧ στην Ε-65
- Αποκαλύψεις Ντεσάμπ για τους Εμπαπέ, Ντεμπελέ και Ολίσε στα αποδυτήρια
- Φέτα: Η διαμάχη για τα Π.Ο.Π. προϊόντα επιδεινώνει τους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ευρώπη
- Greek 2026 Summer Tourism Season Off to Strong Start, Early Bookings Surge
- H εύθραυστη μητέρα μου, η Όντρεϊ – Η απόπειρα αυτοκτονίας, οι ναζί γονείς και οι πόλεμοι
- Το κίνητρο που ψάχνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Άρης του Σιάο
- Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση χωριών βόρεια του ποταμού Λιτάνι – Καταγγελίες για εθνοκάθαρση στον Λίβανο
- Εκλεισε μετά τα προβλήματα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του fuel pass – Αλλάζει ο τρόπος υποβολής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442