Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Toyota GR Corolla: Hχηρή επιστροφή

Toyota GR Corolla: Hχηρή επιστροφή

Mετά από δύο δεκαετίες απουσίας η Corolla επανέρχεται σε hot-hatch έκδοση προσφέροντας ισχύ 300 ίππων και μια σειρά από σπορ χαρακτηριστικά που όμως, βάσει των προθέσεων της φίρμας δεν θα «φτάσουν» στην Ευρώπη

Πιστή στην υπόσχεσή της η Toyota μεταφέρει την αγωνιστική υπογραφή και τεχνογνωσία της Gazoo Racing σε μια νέα έκδοση της Corolla η οποία αποκτά και πάλι το status του hot-hatch.

H Corolla GR αξιοποιεί προς όφελος της τον τρικύλινδρο κινητήρα του 1,6 λίτρου που έχουμε ήδη γνωρίσει από την αντίστοιχη έκδοση του Yaris, με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση η ισχύς αυξάνεται στους 300 ίππους και τα 370 Nm ροπής, διαθέσιμης από τις 3.000 σ.α.λ.

Η ισχύς μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς, παραδόξως, μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου έξι σχέσεων και του καινοτόμου συστήματος τετρακίνησης GR-Four που εφοδιάζει και το hot supermini της Toyota.

To εν λόγω σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής για την κατανομή ροπής κατά 60/40, 50/50, και 30/70 ανάμεσα στον μπροστινό και στον πίσω άξονα, αναλόγως με τις προτιμήσεις του οδηγού.

Στην περίπτωση επιλογής της έκδοσης Circuit το σύστημα μετάδοσης εμπλουτίζεται με την παρουσία διαφορικών περιορισμένων ολίσθησης μπροστά και πίσω.

Η έκδοση Circuit η οποία θα είναι διαθέσιμη εν είδει ειδικής και μόνο κατά την πρώτη χρονιά διάθεσης της GR Corolla, επωφελείται επίσης επιπλέον της απλής από ανθρακονημάτινη οροφή, από επιπλέον εισαγωγές αέρα στο καπό, διαφορετικά σχεδιασμένο πίσω spoiler αλλά και επενδύσεις σουεντ στο εσωτερικό το οποίο διαθέτει επίσης ένα διαφορετικό επιλογέα σχέσεων με την υπογραφή “Morizo”, δηλαδή του οδηγικού alter ego του επικεφαλής του ιαπωνικού ομίλου, Akio Toyoda.

Οι νέες ικανότητες της GR Corolla υπογραμμίζονται και σε ό,τι αφορά την εξωτερική της εμφάνιση την οποία χαρακτηρίζουν οι διογκωμένοι θόλοι οι οποίοι φιλοξενούν τροχούς 18 ιντσών με ελαστικά της Michelin, Pilot Sport 4. Πίσω από τα ευμεγέθη ελαστικά φιλοξενείται αναμενόμενα ένα ισχυρότερο σύστημα πέδησης το οποίο αποτελείται από τετραπίστονες δαγκάνες και δισκόφρενα 355 χιλιοστών μπροστά και διπίστονες πίσω με δισκόφρενα 300 χιλιοστών. Εξίσου βελτιωμένη είναι και η ανάρτηση η οποία αποτελείται από νέα ελατήρια, αντιστρεπτικές ράβδους και αμορτισέρ.

Σημαντικά αυξημένο είναι και το μέγεθος της γρίλιας η οποία πλαισιώνεται από επιπλέον εισαγωγές αέρα που ακροβολίζονται στον ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα. Το πιο παράδοξο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η τριπλή εξάτμιση η οποία διαθέτει διαφορετικού σχεδιασμού και μεγέθους κεντρική απόληξη, επιλογή την οποία οι μηχανικοί της Toyota δικαιολογούν, υποστηρίζοντας ότι έγινε για λόγους μείωσης της πίεσης.

Το εσωτερικό δεν έχει μείνει αμέτοχο στις βελτιώσεις, διαθέτοντας πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών ο οποίος εμπλουτίζεται με ενδείξεις για τα προγράμματα οδήγησης και το σύστημα τετρακίνησης, τη λειτουργία του turbo αλλά και την επιλεγμένη σχέση. Ο επιλογέας είναι επίσης ανασχεδιασμένος ευνοώντας την ταχεία αλλαγή των σχέσεων ενώ, το παρών δίνει και ένα παραδοσιακό χειρόφρενο. Τον ρόλο του infotainment αναλαμβάνει η γνώριμη οθόνη των 8,0 ιντσών η οποία ενσωματώνει λογισμικά Apple CarPlay και Android Auto.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Toyota η Corolla GR δεν πρόκειται να έρθει στην Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο θα «παραβίαζε» την στρατηγική της Gazoo Racing που επιβάλλει μόνο τρία μοντέλα της να διατίθενται σε κάθε αγορά. Με δεδομένο ότι στην Ευρώπη διατίθενται ήδη τα GR Yaris, GR Supra και GR 86, η Corolla θα κυνηγήσει αποκλειστικά το αμερικανικό όνειρο όπου εκλείπει από την γκάμα το hot supermini.

Ανεξαρτήτως προορισμού τίποτα δεν αναιρεί το γεγονός ότι η υψηλών επιδόσεων έκδοση της Corolla είναι η πρώτη μετά την T-Sport του 2000, προδιαγράφοντας ένα ενδιαφέρον μέλλον για την Toyota.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024